Tegovi na nogama privrednika

Marijana Miljić

Koliko poreskih i neporeskih nameta u BiH ima najbolje pokazuje podatak da je nadležnim institucijama trebalo više od godinu da ih saberu na jedno mjesto.

Međutim, institucije ni nakon tog perioda još nisu završile posao i došle do konačne brojke već okvirne od 3.000 parafiskalnih nameta koje plaćaju privrednici i građani.

Ta brojka o neporeskim davanjima već idućih dana trebalo bi da dobije na snazi jer institucije i lokalne zajednice koje su “štancale” namete za sve i svašta nisu ih još prijavile ministarstvima.

Situaciju sa brojnim nametima najbolje ilustruje činjenica da privrednici ili građani ne mogu ući u pojedine institucije, agencije i prostorije lokalnih zajednica da traže pomoć, uslugu ili pak savjet, a da za to ne plate taksu i naknadu. Rijetki su oni koji će iz njihovih prostorija izaći, a da pri tome nisu dobili potvrdu da su platili taksu ili neku drugu naknadu.

Nema sumnje da se u institucijama, opštinama i gradovima naplaćuje sve i svašta i da su takse i naknade u njihovim prostorima najčešće riječi koje mogu čuti oni koji ih posjete.

Takva politika ostavila je nesagledive posljedice kako na privredu koja grca u problemima, tako i na običnog građanina, kojem je dozlogrdilo izdvajanje novca za takse i naknade.

Nadležne institucije privredi bi upravo mogle da pomognu smanjenjem i ukidanjem tih nepotrebnih taksi i naknada, a zauzvrat u preduzećima bi se otvorila mogućnost povećanja plata i novog zapošljavanja, što bi koliko-toliko donekle usporilo i problem sa kojim se suočava domaće tržište, odnosno odliv radne snage.   

Nema sumnje da bi korist i za jedne, druge i treće bila veća. Budžeti bi dobili više novca, privrednici radnike za kojima vape, a radnici ipak veće plate. Zbog toga nadležne institucije treba da prestanu sa obećanjima i počnu sa leđa privrednika i građana da skidaju na stotine nameta. Dobro bi bilo da to rade onim tempom i žarom kako su ih pojedine institucije i lokalne zajednice štancale, ne misleći pri tome na posljedice koje će to ostaviti iza sebe.

Nadležni, ako ne znaju šta prvo treba da urade, neka recept prepišu od Srbije i Hrvatske, čiji privrednici i građani plaćaju duplo manje neporeskih davanja. To im ne bi bio prvi ni posljednji put. Osim ako ne žele da taksu uvedu i na vazduh, jer možda je jedino on ostao bez nameta.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana