Poligon za skandale

Željka Domazet

Da je BiH bezbjednosno zanimljiva potvrđuju mnogobrojne afere, kako one koje sprovode bezbjednosne agencije unutar ove zemlje, tako i one koje su inicirane sa strane, iz zemalja okruženja i svijeta. Jedna od najnovijih je navodno prodavanje i prenošenje oružja iz susjedne Hrvatske u BiH i njegovo dostavljanje selefijama koje su bliske ili su sastavni dio formacija radikalnih ratnika koji su iz ove zemlje jezdili put Sirije.

U više navrata je prva dama Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u javnosti tvrdila da u ovoj zemlji ima na hiljade terorista i mnoštvo kampova za njihovu obuku. I dok ni bezbjednjaci, a ni pravosudne institucije u ovoj zemlji nisu reagovali na ove navode, tražeći od bezbjednosnih službi susjedne zemlje da im dostave podatke kojima se u javnosti barata, da bi ova pošast bila slomljena kako treba, uslijedilo je drugo pakovanje iz BiH da su hrvatski bezbjednjaci i diplomate proturali oružje u ovu zemlju i naoružavali selefije, da bi, kako kažu, “potvrdili navode” hrvatske predsjednice. Čim su takvi navodi osvanuli u medijima, a potvrdio ih ministar bezbjednosti ove zemlje Dragan Mektić, tužilaštvo je reagovalo i pozvalo ga na saslušanje. Ovakvo ponašanje i tužilaštva, a i bezbjednosnih agencija koje određene “vruće” informacije šalju medijima umjesto pravosudnim institucijama, ne pokazuje ništa drugo nego da su i bezbjednosni i pravosudni sektor ove zemlje svojevrsna smijurija i da su ustrojeni na način kako “mali Đokica” misli da bi trebalo da se radi.

Ako u ovoj zemlji bezbjednosne agencije nemaju nikakvo povjerenje u pravosuđe, kao stub vlasti, onda se postavlja pitanje u kojem grmu leži problem. Izgleda da je u oba grma podjednako raspoređen, što samo pokazuje da nešto debelo smrdi u oba sektora i da se red mora uvesti.

Ako se ima u vidu činjenica da se vrlo često konstatuje od samih bezbjednosnih agencija da ovom zemljom vršljaju različiti obavještajni i paraobavještajni elementi, onda je i ta činjenica koju ne spore dokaz da je tlo ove zemlje pogodno ne samo za različite afere poput ove najnovije, nego i za različito djelovanje sa strane, kojim se iz drugih zemalja problemi prebacuju u dvorište ove zemlje.

Ne bude li u ovoj zemlji konačno uveden red i ne bude li konačno razjašnjeno šta je istina, te ne budu li i bezbjednosni i pravosudni sektor konačno shvatili šta im je primarni posao, BiH će i dalje ostati poligon za vršljanje kojekakvih obavještajnih i paraobavještajnih snaga i poligon za proizvodnju skandala svake vrste.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana