Oblikovanje istine

Željka Domazet

Da je pravosuđe BiH palo na niske grane bezbroj je primjera, a jedan od najočiglednijih i najporaznijih je Atif Dudaković i još šesnaest optuženih za zločine počinjene na području Krajine, kako nad Srbima, tako i nad Bošnjacima koji nisu smatrali da treba da slušaju centralu iz Sarajeva po kojoj je ova zemlja trebalo da bude uređena samo po receptu nekadašnjeg lidera Bošnjaka Alije Izetbegovića.

Pored najstravičnijih zločina koji su zabilježeni kamerom, pored naredbi da budu ubijani i civili i vojnici, što je takođe zabilježeno na trakama kamera i mnogobrojnih dokumenata i svjedočenja preživjelih, na podizanje optužnice čekalo se pune 23 godine. Kazna, ukoliko je i dočekaju optuženi, ni u kom slučaju neće biti adekvatna jer su i mnogi svjedoci u međuvremenu skončali, a preživjelima više, izgleda, nije ni do čega.

Bez bilo kakve namjere da se bilo kome u cijelom ovom procesu oduzimaju prava, zaista zvuči nevjerovatno da su optuženi danas na vrlo značajnim pozicijama, od Parlamenta BiH pa do različitih funkcija u Krajini ili na poslovima po zemljama Evropske unije. Činjenica da Dudaković i njegovi saborci sa slobode ulaze u sudnice i da njihovi advokati iznose kojekakve tvrdnje kako im je teško i da pravosuđe treba u svemu tome da ima samilosti prema njima jer je, kako kažu, riječ o ljudima narušenog zdravlja, nije ništa drugo do novo ponižavanje žrtava i njihovih preživjelih srodnika koji su stradali i pobijeni bez ikakve samilosti i godinama vapili za pravdom koju, izgleda, iz zidina Suda BiH neće dočekati. Sasvim je jasno da je vapaj za pravdom već odavno postao epitet ove zemlje u kojoj se oni koji su činili zločine nesmetano šetaju ispred nosa preživjelih žrtava.

Ako se u Sudu BiH bez ikakvog ustezanja i bez ikakvih konsekvenci za Dudakovića i njemu slične može reći da je “heroj”, onda je ova zemlja previše potonula u javašluk i bezakonje, gdje je dozvoljeno za zločinca reći da je heroj, a za žrtvu da je kolateralna šteta. Da pravde i pravičnosti jednake za sve još zadugo neće biti, jasno je i pticama na grani. I odnos prema žrtvama i zločinu zavisno od toga ko ga je činio, najdirektnije dokazuje da je BiH duboko podijeljena i da će se vrlo teško sastaviti.

Ne bude li ova zemlja vrlo brzo u pravosuđu napravila velike rezove koji će dovesti do istih aršina za sve, još zadugo će se voditi procesi koji će biti tempirani kako kome padne na pamet. Pravda će biti nedostižna, a istinu će oblikovati svako po svome. Nije isključeno da je i to nekome cilj.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana