“Leks toljaga”

Veljko Zeljković

Pravo na imovinu jedno je od osnovnih prava. Neprikosnovenih. Svuda u svijetu. Osim u Hrvatskoj!

Godinama unazad “lijepa njihova” izbjegava da vrati u posjed predratnu imovinu fizičkim i pravnim licima sa prostora bivše Jugoslavije. Njenim stvarnim vlasnicima.

Izbjegava iako je na to obavezuju sva međunarodna pravna akta, Ustav Hrvatske i potpisani međunarodni ugovori o sukcesiji.

Ova otimačina krenula je još 1991. godine, kada je donesena famozna i diskriminatorska uredba o zabrani raspolaganja nad ovom imovinom.

Nedugo zatim vlasti u Zagrebu ove sporne nekretnine proglasiše državnom imovinom, a onda nedavno i zadaše “konačni udarac” donoseći zakon “leks toljaga” prema kojem se ova imovina može izdavati u zakup na 30 godina.

Obrazloženje - spriječiti od daljeg propadanja bivša radnička odmarališta na Jadranu.

Zaboraviše samo kako se radi o nekretninama preduzeća iz BiH i Srbije. Kako sve ovo nazvati nego kao klasičnu otimačinu!

Da su kojim slučajem htjeli sačuvati od propadanja ovu nekada vrijednu i atraktivnu imovinu, onda bi dozvolili stvarnom vlasnicima da uđu u njen posjed.

Umjesto toga potrudili su se da “ozakone” ovu otimačinu.

U BiH sve to nijemo posmatraju. A i zašto bi se bunili kada su “plaćeni” da ćute.

Kada nešto i bude saopšteno, onda to otprilike izgleda ovako: “Pozdravljamo brigu Hrvatske da od daljeg propadanja sačuva ovu imovinu”?! Smiješno i skandalozno.

Za ovakve izjave bi se u normalnim zemljama, što BiH sigurno nije, letjelo i išlo u zatvor.

Na ovaj način Hrvatska je gotovo zacementirala trenutno stanje, jer u periodu dok traje zakup ovih nekretnina stvarni vlasnici neće moći ući u njen posjed.

Šta onda treba raditi, jer postalo je gotovo očigledno da se ova otimačina sprovodi uz prećutni blagoslov vlasti u Sarajevu?

Angažovati advokate, presaviti tabak i od države Hrvatske tražiti adekvatno obeštećenje, ali i naknadu za pričinjenu štetu, jer punih 27 godina stvarni vlasnici ne mogu ući u posjed svoje imovine.

Očekivati od bh. vlasti da učine nešto ili da se Hrvatska konačno smiluje i vrati ove nekretnine, bilo bi isto kao i nadati se dobitku sedmice na lotu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana