BiH po modelu “Alkatraza”

Željka Domazet

Antiruska histerija debelo je upletena u političke prilike u BiH. Naročito je to izraženo uoči opštih izbora i tako otvoreno kao što je slanje dodatnih vojnika iz Velike Britanije da navodno poboljšaju bezbjednost u zemlji i suzbiju navodni ruski uticaj na izbore u BiH.

Nova ujdurma nije ništa drugo nego nastojanje da se u BiH instalira vlast koja bi slijepo slušala šta diriguju strane ambasade i sprovodila njihove planove, kako u BiH tako i na cijelom Balkanu.

Za razliku od drugih ambasada sa zapada koje više ne kriju da šalju smjernice kako vlast u BiH treba da se ponaša, Ambasada Ruske Federacije pa ni zvaničnici Rusije nijednom riječju nisu usmjeravali šta bi i kako u ovoj zemlji trebalo da se uradi, ko da vlada i kojim smjerom ova zemlja treba da ide osim putem koji je trasiran njenim Ustavom, Dejtonskim sporazumom i politikom koju će bez spoljnog uticaja kreirati njene institucije.

Iz Ambasade Ruske Federacije nikada nisu slali mišljenja o kojekakvim zakonskim prijedlozima, niti zvali lidere da bi im “ispirali mozak” i crtali im kako da riješe goruća pitanja, što druge zapadne ambasade već godinama rade otvoreno i bez skrivanja.

U ovoj, kao ni u jednoj drugoj zemlji, uglavnom zapadne zemlje počele su da otvoreno utiču i na volju birača, da kontrolišu kako se i vlast i narod ponaša, čime je BiH svakim danom sve dublje u protektoratu, iako bi morala dvije i više decenije nakon rata da postane suverena, uređena, samostalna i demokratska zemlja.

Imajući sve ove poteze u vidu i uticaj na izbornu volju građana i na izborni proces, sasvim je sigurno da u ovoj zemlji još zadugo demokratija neće prodisati i svakim danom će sve više postajati strani eksperiment i poligon za kojekakve poteze velikih u kojima će u suštini mali narod ispaštati.

Tamo gdje strana čizma određuje i uređenje volju naroda, sloboda i razvoj su zatvorili vrata. Sa takvim djelovanjem BiH će sasvim sigurno sve više ličiti na zatvor poput poznatog “Alkatraza” u kojem je jasno određeno da su tu strogo dirigovana pravila i da je sloboda daleko od zidina.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana