Željezničarima nikako da svane

Željezničarima nikako da svane
Marijana Miljić
11.08.2017 23:58

Radnici preduzeća "Željeznice RS" godinama žive u strahu od otkaza, koji se svakodnevno najavljuju, a nikako da uslijede.

Zaposleni u ovom preduzeću su se u više navrata bunili protiv otkaza, protestovali, tražili svoja prava i u tome su donekle i uspjeli. Odnosno, samo da prolongiraju za neku drugu godinu otpuštanja koja će, po svemu sudeći, uskoro pljuštati na sve strane.

Radnici ovog ojađenog javnog preduzeća za te otkaze najmanje su krivi. Ali zato će upravo oni ispaštati. Krivica će mimoići one koji su vodili preduzeće, očerupali ga, a koji su usput zapošljavali na tone nepotrebnih radnika bilo iz političkih ili "porodičnih" razloga.

Tako radnika ima viška, pa mnogima prijeti mogućnost da ostanu bez posla. Neki i definitivno hoće, a njihove porodice biće ostavljene bez osnovnih mjesečnih primanja.

Prvi na udaru naći će se oni koji imaju ugovor na određeno, ali i pripravnici. Nakon njih, ista sudbina zadesiće i one koji imaju ugovor na neodređeno.

Bez posla neće ostati uprava, rukovodioci, šefovi, direktori, kojekakvi stručnjaci… Oni ne moraju da strahuju za svoju platu. Neki će, po svemu sudeći, biti i nagrađeni većim primanjima. Čudno za preduzeće koje grca u gubicima i otpušta radnike, ali, eto, istinito.

Jasno je da u ovom preduzeću treba pospremiti stvari jednom zasvagda. Sigurno je i to da će u tom sređivanju stanja najveću štetu pretrpjeti zaposleni. A ceh za sve učinjeno treba da plate i oni koji su krivi za njegovo današnje stanje. Na nadležnima je da odluče da li će to uraditi i jednom zasvagda pokazati i svima ostalima da ne mogu preduzeća Srpske koristiti za krčmljenje. Vrijeme za to ističe i treba preduzeti hitno potrebne mjere i kazniti odgovorne.

"Željeznice RS" su definitivno postale primjer kako ne treba da se vodi jedno preduzeće i upravlja njime.

To treba da bude za primjer svima.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica