Zatvorske igre

Zatvorske igre
Goran Maunaga
13.12.2017 11:44

Zvanično otvaranje zgrade državnog zatvora opet je zakočeno, ali ovog puta zbog iznenadne odluke opštine Istočna Ilidža, tačnije načelnika koji to, apsurda li, koči, iako će ta opština imati višestruku korist, od zatvorskog zapošljavanja do unapređenja opštinske infrastrukture.

Ali to nije apsurd za opštinskog kočničara tog projekta jer hoće da od njega, preko komisije za tehnički prijem, bude „dobar“ bar još pola miliona maraka. Takvih je u BiH bilo i biće, ali je nejasno zašto još ne postoje poluge za sprečavanje takvih poteza raznih smutljivaca.

Takvi će opravdanje nalaziti u tome što, ovog puta Ministarstvo pravde, nije ispunilo obećanja o početku izgradnje zatvora, cijeni koštanja, veličini zgrade, o završetku radova i useljenju, obećanja koja su sva redom prekršena.

Tako je, za razliku od bivšeg SDS-ovog opštinskog načelnika, ovaj novi iskoristio i to, uz činjenicu da, očigledno, zna kako zaraditi i u, i oko zatvora.  

U tu svrhu on je samo mjesec prije podnošenja zahtjeva za tehnički prijem objekta donio novu odluku o visini naknade za kontrolu tehničke dokumentacije i za rad komisija utvrđujući cifru od 525.000 maraka, skoro deset puta veću od one koju je ranije sam procijenio.

Tako je na svoju ruku, i u svoju korist, odredio iznos od jedan odsto od predračunske građevinske vrijednosti objekta, zanemarujući raniju odluku o visini naknade od 1,5 maraka po kvadratu, a koju svojom novom odlukom iz avgusta 2017. godine, ponesen mogućnošću brze zarade, uopšte nije stavio van snage. Razumljivo je da je žalbu na tu odluku Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske odbacilo jer odluka o troškovima nije upravni akt, zbog čega ne može ni da bude predmet razmatranja u drugostepenom postupku.

Ali zaista je žalosno što će tu samovoljnu odluku morati da ispoštuju u Jedinici za implementaciju projekta, bilo odobravanjem tih sredstava iz budžetske rezerve ili, kako kažu u Ministarstvu finansija i trezora, iz sredstava tog višegodišnjeg projekta. Žalosno, jer to znači da će te pare biti date iako su tražene na nemoralan način, i jer tako u vodu padaju tvrdnje u Ministarstvu pravde da je odluka donesena na osnovu niza nezakonitosti i nepravilnosti.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica