"Vrući" pregovori

Marijana Miljić
10.10.2016 23:50

Posljednji mjeseci u godini rezervisani su za najvažnije poslove, a to su svakako donošenje ekonomske politike i budžeta za iduću godinu.

Vlada RS, poslovna zajednica i sindikati već su se  fokusirali na usaglašavanje i donošenje ovih ključnih dokumenata, ali ako je suditi prema stavovima sve tri strane, čeka nas "deža ­vi".

Poslodavci će se, kao i do sada, zalagati za rasterećenje privrede kroz smanjenje nameta, razvoj privrede, podsticaje te reforme, dok će sindikati po staroj dobroj praksi prekopirati svoje zahtjeve o povećanju minimalca, poboljšanju radničkih prava, ali dodati i poneki novi zahtjev.

Očigledno je da su ova ključna dokumenta svake godine identična upravo zbog toga što se na rješavanju zahtjeva poslovne zajednice i sindikata malo ili nimalo ne radi. Poslodavci sigurno ne bi iz godine u godinu insistirali na smanjenju nameta da je nešto urađeno o tom pitanju, dok bi predstavnici radnika bar jedne godine odustali od zahtjeva za povećanje plata da se to dogodilo.

Dogovoru nimalo ne doprinosi i podignuta temperatura pri gotovo svakom susretu ove tri strane. Svjedoci smo višednevnih pregovora, napuštanja sastanaka, bojkota dogovora i sličnih već poznatih scenarija iz prethodnih godina.

Izvjesno je da se od toga, bar sa ovakvim pregovaračima, ne može pobjeći, ali bi ove godine, za razliku od prethodnih, i jedni i drugi i treći pred zajedničke susrete trebalo da se presaberu, ohlade glave i na zdrave noge postave pregovore od kojih umnogome zavisi kako će mnogi od nas iduće godine živjeti.

Jeste minimalna plata bitna, krucijalna, i baš zbog toga valja razgovorima o njoj dati dužno poštovanje, a međusobne optužbe ostaviti ispred vrata.

Jesu nameti za privredu takvi su kakvi jesu, ali sjesti za sto i pokušati naći drugo, bolje rješenje, konstruktivnim prijedlozima, jedini je način da se oni možda smanje, promijene, prilagode.

Stoga bi bilo veoma korisno da se socijalni partneri ove godine ponesu zrelo i odgovorno prema onima koje zastupaju, te u demokratskom duhu pokušaju naći zajednički jezik. Lupanje šakom o sto, očigledno, ne pali.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica