Sve će to narod platiti

Sve će to narod platiti
Željka Domazet
10.03.2018 12:56

Da bi budžet institucija BiH uskoro mogao da se nađe na udaru zbog novih, neplaniranih troškova pokazuje i to što u Parlamentu usvajaju izmjene zakona koje se tiču plata u Oružanim snagama BiH.

Da su plate vojnika i podoficira mizerne i da ih treba povećati niko ne može poreći, ali isto tako stoji i to da je za realizaciju ovog zakonskog rješenja neophodno godišnje obezbijediti dodatnih gotovo deset miliona maraka, kojih jednostavno nema. Simptomatično je i to da o ovom zakonskom prijedlogu svoje mišljenje nije dalo Ministarstvo finansija BiH, koje je dužno, kao uostalom i druge institucije, da se drži usvojenog budžeta.

Da je riječ o čisto populističkom prijedlogu jasno je kao dan, jer je u parlamentarnu proceduru upućen ni mjesec nakon usvajanja budžeta, a nekoliko mjeseci uoči izbora. Da je populizam po srijedi govori i činjenica da je sličan zakon i ranije donesen netom prije izbora, kada je vojnicima omogućeno da u penziju idu sa navršenih 35 godina.

I dok poslanici izglasavajući ovakva zakonska rješenja žele da za sobom povuku biračku mašineriju, sa posljedicama usvajanja ovakvih zakona suočavaju se oni koji te zakone moraju da sprovedu i iz ničega stvore desetine miliona KM.

Pored činjenice da je ranije Ministarstvo finansija jasno reklo da nema govora o povećanju budžetskog okvira i da je sličan prijedlog iz samog Ministarstva odbrane odbijen jer je budžet ovoj instituciji manji nego prošle godine, tu je i negativan stav o ovakvom zahtjevu i zakonskom rješenju Međunarodnog monetarnog fonda, koji je jasno rekao da je BiH zemlja koja ima preskupu administraciju i da novac ne može nemilice biti trošen u javnom sektoru.

Da li će ovo zakonsko rješenje zaista biti izglasano i u Domu naroda ili će biti oboreno, ostaje da se vidi. Ono što je jasno kao dan je činjenica da se u ovoj zemlji ni budžet ni moratorijum na novo zapošljavanje ne poštuju. Činjenica je takođe da je BiH zemlja sa najskupljom administracijom i da nikome ne pada na pamet da snizi plate zvaničnicima, koji su za nerad enormno plaćeni, da bi novac prebacili vojsci, koja nema ni prosječnu platu i jede konzerve kojima je rok već istekao.

Nije nemoguće da na papiru vojska i dobije povećanje plata, a o tome odakle će one biti isplaćene razmišljaće se nakon izbora. U ovom momentu je za stranke bitan svaki glas, a kada se završi glasanje, ko opstane i ostane neka razmišlja odakle će namaknuti pare. A uvijek je to bilo po onoj: "Sve će to narod platiti".

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica