Stranci u BiH

Stranci u BiH
Vedrana Kulaga
28.05.2017 23:22

BiH sve češće posljednjih godina postaje zemlja stanovanja ne samo za komšije iz regiona, već i za strance koji dolaze izdaleka da u BiH završe studije, zarade, ali i budu sa najmilijim.

Migracioni profil za BiH, u kojem su obrađeni podaci koje su lani prikupile nadležne službe, pokazao je da godinama raste broj stranih državljana koji ostaju u ovoj zemlji tek nekoliko mjeseci, koliko i traju dozvole za privremeni boravak, ali i da ima i onih čija stalna adresa postaje BiH.

Broj zahtjeva za privremeni boravak enormno se povećava iz godine u godine i to je, u svakom slučaju, pohvalno, ali danas nadležni kao gotovo nikada prije moraju širom otvoriti oči da bi na vrijeme spriječili potencijalnu opasnost.

Razlog za to je migrantska kriza, ali i podaci koji svjedoče da na adrese Službe za poslove sa strancima BiH stižu brojni zahtjevi za dolazak i boravak u BiH iz svih krajeva svijeta, a čija je pozadina bijeg na zapad upravo preko BiH.

Na takvu situaciju su upozorili i u posljednjem izvještaju u kojem su podvukli da je otkriveno hiljade lažnih pozivnih pisama sa svih krajeva svijeta čiji su državljani pokušali da kroz neke humanitarne akcije, koncerte i kongrese dođu u BiH i dalje se otisnu u zemlje zapadne Evrope.

U svemu tome, naravno, uvijek ima zrno sumnje, ali i straha od jednog od najvećih zla današnjice - terorizma.

Zbog toga je svakim danom sve veća obaveza onih u čijim je rukama bezbjednost ove zemlje da ojačaju provjere za dobrobit svih, a onima koji sa dobrom namjerom dolaze u BiH neka je sa srećom.

Njihov dolazak ovamo, pa makar oni bili iz Srbije, Hrvatske i bilo koje druge zemlje regiona pa i šire znači da ima onih koji vjeruju da ipak ima nade za zemlju iz koje svakim danom sve više ljudi odlazi u potrazi za boljim životom.

Za svaku zemlju je veliki plus kada može da se pohvali sa tim da je poželjna destinacija za neke koji su u njoj pronašli i prihvatili priliku da usavršavaju svoje vještine, rade i u njoj ostvare ono što je najvažnije za čovjeka - porodicu.

Posljednji migracioni profil je pokazao upravo to. Da je ova zemlja interesantna brojnim stranim državljanima, a vlasti u ovoj zemlji bi trebalo da se potrude da takvu sliku imaju i oni koji su u njoj od rođenja.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica