Stihovi našeg djetinjstva

Stihovi našeg djetinjstva
Milijana Latinović
16.11.2017 11:48

Djela velikana srpske književnosti, kakvi su Jovan Jovanović Zmaj i Branko Ćopić, neizostavan su dio djetinjstva svakoga od nas

Nema čovjeka na brdovitom Balkanu koji nije, bar onako usput čuo za Ćopićevu „Ježevu kućicu" ili Zmajev „Svet", a mnogi i decenijama nakon što su izašli iz đačke klupe rado recituju stihove ovih pjesama.

Međutim, te stihove, uz koje smo svi stasavali, neko je promijenio, a djela ovih velikana dobila su potpuno drugo značenje i smisao.

Ježurka Ježić, postao je delija stara, a u stihovima pjesme „Svet" potkrala se ideologija komunizma. Đaci širom Srpske, u zavisnosti od bogatstva pisane riječi na policama školskih biblioteka, uče različite verzije ovih pjesama, a u većini tih knjiga nalaze se izmijenjene verzije.

Ko je i kada napravio grešku, slučajnu ili namjernu, teško je utvrditi. Još teže je objasniti sedmogodišnjem djetetu da je pjesmica koju je naučio njegov drug iz klupe ispravna, a ona koju je ono naučio pogrešna.

U nebranom grožđu našli su se i roditelji i učitelji, koji ne znaju šta da kažu djeci i koji tvrde da godinama unazad, uzalud upozoravaju na greške u udžbenicima.

Koliko su propusti očigledni, najbolje potvrđuje činjenica da na mnoge greške ukažu i sami đaci koji su tek stasali da na svojim nejakim plećima ponesu školsku torbu. 

Oni koji pišu udžbenike u RS pozivaju se na zakone, propise i ljude od struke u svojim redovima, koji po njihovom mišljenju znaju šta rade. A da li zaista znaju, o tome neka sude oni koji su čitali originalna djela Zmaja i Ćopića.

Možda je konačno došlo vrijeme da se nadležni uhvate u koštac sa propustima u obrazovanju kojih je svakim danom sve više. Sigurno je da bi pune ruke posla imao svako ko bi zasukao rukave i odlučio da provjeri šta to naša djeca uče u školi i ko i na koji način bira književna djela koja će se naći među koricama čitanki i lektira.

Ko je oskrnavio djela Zmaja i Ćopića, nakon toliko godina više nije ni važno. Bitno je da oni koji danas pišu udžbenike istu grešku ne ponavljaju i konačno u čitanke i lektire uvrste originalna djela.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica