Sarajevske presude

Sarajevske presude
Goran Maunaga
22.03.2017 23:46

Informacija da je od svih dosadašnjih presuda za ratne zločine Sud BiH pripadnicima srpskog naroda odrezao čak 75 odsto, kao ni ona da su Srbi osuđeni na više od 1.600 godina zatvora, što je pet puta više od presuda izrečenih Bošnjacima, nije, nažalost, ni iznenađujuća ni nova.

Nije novo ni saznanje da je Sud BiH u proteklih 15 godina svog postojanja čak tri četvrtine zatvorskih kazni za ratne zločine izrekao Srbima, ali je novo to što, bar naizgled, u pravosuđu BiH počinju da duvaju neki novi, pozitivni vjetrovi. Za početak, iznenađujuće je i to što je predsjednik VSTS-a izjavio da niko u BiH nije zadovoljan rješavanjem predmeta ratnih zločina, a posebno to što je priznao da je Tužilaštvo BiH do sada u radu kočila velika centralizacija nadležnosti.

Naravno da je dobro i to što je VSTS donio preporuke šta da se radi u rješavanju predmeta ratnih zločina u budućem periodu, ali nada da će to biti i urađeno, bez dosadašnjeg selektovanja predmeta i političkog uticaja na pravosuđe, zaista je mala nakon svega poznatog o načinu funkcionisanja tog trećeg stuba vlasti. Jer koliko je taj sud pristrastan i selektivan u odlukama, koliko je pod političkim uticajem, govore i podaci o ogromnoj disproporciji visine zatvorskih kazni koje Sud BiH izriče za gotovo ista krivična djela drugima i optuženim Srbima, kao i neshvatljiva neravnomjernost u broju optuženih i osuđenih lica različitih nacionalnosti.

Zato bi ovogodišnja reforma reforme pravosuđa trebalo da ujednači krivično zakonodavstvo i sankcije, posebno u predmetima za ratne zločine i da konačno razgraniči nadležnosti Suda BiH i sudova u entitetima.

Proces reforme pravosuđa traje već 15 godina pa je jasno da ne treba čekati na završetak ključnih stvari u tom procesu, jer bi poslovi ujednačavanja krivičnog zakonodavstva trebalo da budu završeni do kraja ove godine. To je, tačno tako, i predviđeno akcionim planom za sprovođenje Strategije za reformu sektora pravde.

Tek tada bismo mogli da očekujemo da Tužilaštvo i Sud BiH konačno prekinu sa praksom zloupotrebe instituta proširene nadležnosti i sa preuzimanjem predmeta koji su u isključivoj nadležnosti pravosudnih institucija RS.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica