Saobraćaj

Saobraćaj
Milijana Latinović
15.02.2017 23:46

Bahatom ponašanju vozača u Republici Srpskoj došao je kraj.

Rigorozne kazne za saobraćajne prekršaje, o kojima se proteklih mjeseci šuškalo u javnosti, stupile su na snagu. A ima li bolje kazne od one koja udara po novčaniku?

Brojni apeli na vozače da ne sjedaju pijani za volan i da ne voze neprilagođenom brzinom nisu urodili plodom. Naprotiv. Čini se da jedino visoke novčane kazne mogu dozvati pameti sve one koji jurcajući kroz naseljena mjesta ugrožavaju ne samo svoj život, nego i sve druge učesnike u saobraćaju.

A takvih je, priznaćete mnogo.

Iz straha da će već prvog dana primjene novog Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH morati da odriješe kesu kako bi platili masne kazne za prekoračenje brzine, nevezivanje pojasa ili vožnju u pijanom stanju, većina vozača juče se pridržavala saobraćajnih propisa. A kako i ne bi, kad je za više od 1,5 promil alkohola u krvi kazna do 1.000, a za nevezanje pojasa i do tri stotine maraka.

Od novih propisa ne strahuju samo oni za volanom četvorotočkaša, na ponašanje u saobraćaju moraju da pripaze i pješaci. Stupanjem na snagu novih zakonskih mjera odzvonilo je telefoniranju na ulici i slušalicama u ušima, osim ako nam je svejedno da li ćemo nakon toga u džepu i dalje imati 40 KM, koliko iznosi kazna za ovaj prekršaj.

Učesnici u saobraćaju ističu da sve nesavjesne vozače i pješake treba kažnjavati, ali da su nove kazne previsoke.

Za razliku od njih, oni koji su pisali zakon tvrde da crna statistika na putevima nije dala drugu opciju.

U većini saobraćajnih nesreća u kojima je okončano stotine mladih života uzrok je bila neprilagođena brzina ili vožnja pod dejstvom alkohola.

Tužno je to što smo se u koštac sa ovim problemima počeli hvatati tek kada je našim gradovima odjeknuo krik onih kojima su brza vožnja i alkohol uzeli najmilije.

Primjena novog zakona budi nadu da će se bezbjednosna situacija u našoj zemlji popraviti i da će sve manje stranica biti ispisano crnom hronikom.

A svima nama, vozačima i pješacima, koji ogorčeni novim kaznama za prekršaje u saobraćaju bezvoljno gunđamo, ne preostaje ništa drugo nego da poštujemo slovo zakona i shvatimo da život nema cijenu.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica