Šansa za pravdu

Šansa za pravdu
Željka Domazet
14.09.2017 10:01

BiH je duže od dvije decenije opterećena pitanjem procesuiranja ratnih zločina.

Mada je u različitim strategijama koje su do sada usvajane isticano da se pitanje najsloženijih predmeta ratnih zločina mora hitno rješavati, ovo pitanje još nije riješeno, jer su sve strategije bile samo mrtvo slovo na papiru - rokovi nisu poštovani, a najsloženiji predmeti godinama su po ladicama skupljali prašinu.

Najnovija strategija, koja bi vrlo brzo trebalo da ugleda svjetlo dana, mogla bi dati novu nadu, jer će se, kako je najavljeno, insistirati na primjeni principa strategije i rokovima te će svi oni koji ne budu poštovali rokove i ne budu radili na predmetima ratnih zločina kako treba biti kažnjavani.

Srpske žrtve koje godinama čekaju pravdu i očekuju da oni koji su činili zločine budu adekvatno kažnjeni, sa puno nade čekaju novu strategiju. Kako navode relevantne institucije, više od 300 najsloženijih predmeta ratnih zločina čeka da bude uzeto u rad i da konačno tužioci i sudije posao koji je već odavno trebalo da bude završen, privedu kraju.

Da se nerad konačno i u pravosudnim institucijama mora sankcionisati upozoravali su i mnogi međunarodni eksperti koji su imali uvid u različite strategije za rješavanje predmeta ratnih zločina i stanje u pravosuđu.

Upozoravali su da je nedopustivo da se zarad nekih nebitnih ciljeva mnogi predmeti ratnih zločina cjepkaju, godinama vrte po pravosudnim institucijama i ne rješavaju. Konstatovali su takođe da je nedopustivo da duže od dvije decenije nakon završetka rata najsloženiji predmeti ratnih zločina nikada nisu tretirani, da su mnogobrojni dokazi iz nerazumljivih razloga nestajali ili su sklanjani u stranu, a da su žrtve uzaludno čekale na pravdu.

Zbog odugovlačenja i nerada pravosudnih institucija mnogi svjedoci su umirali, a žrtve gubile nadu da će pravda ikada pokucati na njihova vrata.

Ako ova najnovija strategija zaista ne bude ozbiljno shvaćena, svi oni koji njeno sprovođenje budu opstruisali ne budu kažnjavani, a najsloženiji predmeti ne budu hitno uzeti u rad, ova zemlja će zaista ostati prostor u kome je pravda zaboravljena i pokopana, a žrtve na najbezočniji način ponižene.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica