Šansa u izvozu

Šansa u izvozu
Dragana Orlović
16.07.2017 23:52

Unaprijediti poslovni ambijent i podići konkurentnost domaće privrede među prioritetima je svake zemlje pa tako i ove naše. Tu je i neminovno privlačenje novih investicija kroz koje se, prije svega, nastoji otvoriti perspektiva mladima. Međutim, sve to uvijek nekako bolje zvuči u teoriji nego u praksi.

Statistika pokazuje kontinuirani spoljnotrgovinski deficit u razmjeni robe i usluga sa inostranstvom. Srpska je tako u prošloj godini izvezla robu vrijednu 2,86 milijardi maraka, dok je s druge strane uvoz iznosio 4,40 milijardi maraka. Time je ostvaren deficit u spoljnotrgovinskoj razmjeni u iznosu od 1,54 milijarde maraka.

Ipak, dok u ukupnoj robnoj razmjeni sa inostranstvom RS ostvaruje deficit koji na godišnjem nivou iznosi više od milijardu, pojedine lokalne zajednice uspijevaju i da ostvare daleko veći izvoz od uvoza robe.

Njih ukupno 28 može se time pohvaliti. Prvi je Zvornik, čiji je suficit daleko najveći i na godišnjem nivou iznosi 120,45 miliona. Slijede ga Prnjavor, Kotor Varoš, Derventa… U ovim opštinama objašnjavaju da su u plusu kada je riječ o spoljnotrgovinskoj razmjeni zbog toga što imaju značajan broj preduzeća čiji se izvoz mjeri desetinama miliona KM.

Da bi situacija i u drugim lokalnim zajednicama bila takva, neophodan je proaktivan stav u pogledu politike i strategije izvoza čija vizija bi bila usmjerena na stvaranje povoljnijeg bilansa, odnosno, znatno veće pokrivenosti uvoza izvozom.

Ostvarivanje tog cilja iziskuje ambiciozniji, ofanzivniji i organizovaniji nastup domaćih kompanija na inostranim tržištima, a od nadležnih institucija kvalitetniju podršku koja će im olakšati uključivanje u trgovinske tokove.

Samo na taj način, uz stalno podizanje svijesti o benefitima izvoza, dodatno će biti ohrabreni postojeći i stvarani novi izvoznici.

Potrebno je praviti ambijent u koji vrijedi investirati, ne očekujući samo strane, već i domaće investitore. Za bolji izvoz neophodni su veća podrška izvoznicima, unapređenje produktivnosti privrede, povećanje investicija u proizvodnju i razvojno-tehnološke kapacitete u kompanijama.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica