Saga o platama

Saga o platama
Vedrana Kulaga
10.08.2018 12:33

Novi način obračuna radničkih plata u Srpskoj izazvao je pometnju u poslovnim vodama jer se danima na mnogim adresama hvataju za glavu, tražeći način da usklade propise i korake sa posljednjom odlukom vlasti o povećanju primanja zaposlenih.

Najava o povećanju plata obradovala je radnike u Republici Srpskoj jer će mnogima dodatnih 30 ili 50 maraka mjesečno puno značiti, imajući u vidu generalnu ekonomsko-socijalnu sliku u ovoj zemlji.

Plus na platu je pompezno najavljen. Danima se pričalo da je to jedan od pokazatelja da je Srpska uplovila u mirnije vode, ali se, kako se primiče isplata, stanje mijenja. Knjigovođe su se našle u neobranom grožđu jer ne znaju kako da sprovedu tu odluku Vlade RS, a nisu pomogle ni posljednje konsultacije sa predstavnicima finansijskih institucija.

Tako se jednostavna priča o povećanju plate svela na priču o komplikovanim procedurama. Logično pitanje svih radnika koji čekaju deblji koverat je da li bi tako bilo i kada bi se, ne daj bože, zbog ovog ili onog, krenulo u smanjenje plate?

Jedino jasno u ovom momentu je da nadležni u Srpskoj moraju što prije da otpetljaju ovo što su zapetljali. Moraju pokazati i još jednom potvrditi da su odlučni u namjeri da radnicima budu veće plate i da isprave očigledne greške u koracima do kojim je došlo zbog brzopletosti ili objektivnih razloga.

Na njima je da raspetljaju Gordijev čvor o platama u Srpskoj, a za to imaju sve manje vremena ako se uzme u obzir obećanje da uvećani iznosi idu od avgustovske plate.

Na kojoj god način sproveli ta obećanja u djelo, radnici ne smiju izvući deblji kraj. Svim poslodavcima mora biti jasno da moraju ispoštovati stav vlasti o povećanju plata, odnosno da nema mjesta za neodgovorne, a još manje da se takvima danas-sutra progleda kroz prste.

Niko ne može da tvrdi da među poslodavcima nema onih koji takođe traže načine, a ne da obračun urade prema preporuci vlasti, već na svoj način prema kojem će novac kojeg se odrekla Republika, a koji je namijenjen radniku, ostaviti u svom džepu. Većina radnika u RS, nažalost, jedva spaja kraj s krajem i ta slika mora biti promijenjena.

Posljednje obećanje o podizanju plata, koje svi čekaju, treba da bude prva stepenica na putu ka daljem podizanju radničkog i životnog standarda jer samo ti parametri mogu biti pravi pokazatelj razvoja i napretka ove Republike.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica