Reakcija minut do 12

Reakcija minut do 12
Željka Domazet
16.03.2018 12:01

Da u BiH mnogo toga ne štima, dokazuje cijela igra u vezi sa izmjenama Zakona o krivičnom postupku i Zakona o Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji (OBA) BiH.

Izmjene ovih zakonskih rješenja trebalo je da budu donesene još početkom ove godine, ali ni sada, polovinom marta, nema ni naznaka kada će se to desiti, iako bi, ako ne budu usvojene, uskoro moglo da dođe do ozbiljnih problema.

Mada iz nadležnih ministarstava najavljuju da će se njihovi prijedlozi naći na prvoj sjednici Savjeta ministara BiH naredne sedmice, prema najavama čelnika tih institucija njihovi stavovi su još dobrano udaljeni, pa je teško vjerovati da će se doći do jedinstvenog prijedloga. S obzirom na to da je već odavno parlamentarna većina srušena, još manje su šanse da bilo kakav prijedlog dobije dovoljno ruku u parlamentu.

Koliko se u ovoj zemlji ozbiljno pristupa obavezama najrječitije govori činjenica da je SDA noć uoči zasjedanja Predstavničkog doma Parlamenta BiH predložila svoj prijedlog rješavanja ovih osjetljivih pitanja tvrdeći da su na tom prijedlogu radili eksperti i da je dobar.

Zatečeni poslanici koji nisu uspjeli ni da ga valjano pročitaju, pitali su se o kojim ekspertima je riječ i zašto se u ovoj zemlji i najosjetljivije stvari rješavaju naprečac bez valjanog konsenzusa. Po svemu sudeći, zahtjev SDA da to zakonsko rješenje bude usvojeno hitno, biće oboren a dan nakon zasjedanja Parlamenta Ustavni sud BiH mogao bi donijeti odluku da stavi van snage postojeće odredbe zakona, koje je ranije proglasio neustavnim, i cijelu zemlju dovede u vrlo nezavidnu poziciju.

Kako će se završiti cijela ova ujdurma vrlo brzo će javnost saznati, pogotovo ako Ustavni sud stavi van snage postojeće odredbe ovih zakona.

Nije isključeno da se mnogi teroristi i okorjeli kriminalci nađu bez ikakvog nadzora i posebnih mjera pa se i na taj način ozakoni bezakonje, terorizam i kriminal svake moguće vrste.

Ako se to desi ova zemlja će se naći u dodatnom haosu, a kriminalci i oni koji predstavljaju prijetnju za nacionalnu bezbjednost slobodno će krstariti po ovoj zemlji bez ikakvih problema. Nije isključeno da je nekima u BiH to i bio cilj. Uostalom nije tajna da su upravo takvi u BiH godinama nalazili utočište i imali svaku vrstu zaštite.

 

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica