Rampa na Banj brdu

Rampa na Banj brdu
Darko Grabovac
14.04.2016 23:53

Banjaluka je na nogama zbog rampe na Banj brdu. Košarkaškim rječnikom rečeno, ljubitelji prirode i ovog čuvenog gradskog izletišta stavili su rampu gradskim ocima na uklanjanje ove prepreke za vozila.

Predstavnici političkih stranaka koje pripadaju vladajućoj koaliciji, opozicione političke partije, nevladine organizacije i brojni pojedinci stali su u odbranu rampe, kojom se od automobila štite ljubitelji prirode, rekreativci, ali i prirodne ljepote i ambijent ovog izletišta.

Istina, režim saobraćaja na putu za Banj brdo je propisan i time su se očigledno vodili gradonačelnik Slobodan Gavranović i Odjeljenje za stambene, komunalne i poslove saobraćaja kada su odlučivali o uklanjanju rampe. Međutim, veliko je pitanje na kojem je nivou svijest vozača, pogotovo onih mlađih, koji vole reli vožnju uskim brdskim stazama, da li bi oni u dnevnim, ali i noćnim, časovima poštovali propise. Ugrozili bi tuđe, a vjerovatno i svoje živote. Pitanje je koliko bi i saobraćajna policija bila u mogućnosti da dežura na putu za Banj brdo i piše kazne onima koji bi prekršili pravila.

Zato rampa mora da ostane. Zbog djece, mladih i svih onih kojima ova oaza prirode znači. Majke sa djecom u kolicima, momci i djevojke, rekreativci, ljudi starijeg životnog doba rado posjećuju Banj brdo, gdje udišu svjež vazduh, skupljaju kondiciju, ali i uživaju u prirodnim ljepotama i panorami krajiške ljepotice Banjaluke.

Najavljeni su protesti, branjenje rampe tijelima, a trenutno se pišu i peticije. Nije li to dovoljan signal gradonačelniku Slobodanu Gavranoviću da odustane od namjere da ukloni rampu i sa svojim saradnicima, ali i glasom javnosti, traži alternativno rješenje, kojim bi bile zadovoljene potrebe svih.

Vozići, kao u primorskim gradovima, žičara ili nešto treće put je na kojem bi sve ovce bile na broju, a vukovi siti. Rješenje mora biti zajedničko i zbog onih koji, iz zdravstvenih ili bilo kojih drugih razloga, svojim nogama ne mogu da se popnu na vrh Banj brda, a imaju želju da odu, ali i zbog turista koji bi da uživaju u panoramskom pogledu na Vrbas i Banjaluku, zbog svih nas…

Rampa je trenutno zaštitnik života i ljubitelja prirode. To mora i da ostane.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica