Račun sa narodne grbače

Račun sa narodne grbače
Vedrana Kulaga
13.06.2018 08:40

Sudovi u BiH zatrpani su brojnim predmetima, a dobar dio njih godinama skuplja prašinu dok ne dobije epilog.

Poseban problem predstavljaju sporovi u kojima je mjesto na optuženičkoj klupi rezervisano za one koji bi trebalo da se drže zakona i propisa koje sami potpisuju, ali praksa to i te kako demantuje gotovo svakodnevno.

Analiza Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH je pokazala da je država akter svakog trećeg sudskog spora, a riječ o vrtoglavim iznosima.

Riječ je o tužbama koje su podnesene protiv institucija i javnih ustanova na svim nivoima vlasti u ovoj zemlji u kojima njihovi radnici traže svoja prava, mahom isplate naknada iz radnog odnosa koje su zagarantovane propisima.

Te tužbe, ali i i njihovi epilozi, koji su gotovo uvijek idu na adresu podnosioca, pokazuju koliko je srozan sistem i da su određena prava sama mrtva slova na papiru ili u kanti za otpatke.

Posljednji presjek stanja na terenu, kada je riječ o tužbama u kojima se kao tuženi pojavljuje javni sektor, pokazao je da dio rukovodilaca ne mari za radnike i da je to jedan od rijetkih puteva na kojem u stopu prati kolege iz realnog sektora.

Najgore i najbolnije u cijeloj toj priči jeste da će konačni ceh ponovo pasti na leđa običnih građana, iz čijih džepova će biti plaćeni troškovi sporova koji se vode u sudnicama.

Opet će upravo oni “riješiti” problem i staviti tačku na te probleme te pokazati koliko su zapravo zakoni u ovoj BiH tu samo na papiru i samo da se, eto, pohvalimo da ih imamo.

Mjesecima dodatno doliva ulje na vatru i to što tužbe protiv pravosudnih institucija na nivou BiH pišu i dobijaju oni koji su u njima i primaju platu, a to su sudije, tužioci i ostalo stručno osoblje. Svoje poslodavce tuže jer nikako da poštuju odluke o tome da i oni imaju pravo na određene naknade i tako umjesto da rade svoj posao za druge, pišu sebi tužbene zahtjeve. I dobijaju ih na kraju, a ceh tuđih grešaka plaćaju poreski obveznici, a u tom redu su i obični građani, koji ni krivi ni dužni postaju žrtva lošeg sistema.

BiH generalno ima velikih problema sa održavanjem datih obećanja i ne treba da bude čudno što među građanima preovladava stav da su ona masovno samo predizborni ili izborni trik s ciljem dolaska na vlast ili ostanka na njoj.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica