Praznici i zakoni

Praznici i zakoni
Goran Maunaga
05.01.2018 12:17

Da u BiH ne može da funkcioniše ni ona oblast koja je potpuno uređena zakonima i institucionalnim odlukama, pokazuje i nepoštovanje Zakona o Danu Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH.

Osionost pojedinih šefića i samoinicijativno, lično tumačenje zakonske regulative vuče korijene još od neprincipijelne podrške "dobrim momcima" koju zapadni moćnici posljednjih 25 godina daju jednom narodu i njegovim predstavnicima u BiH i onda kada očigledno nisu u pravu, pa čak i kad počine zločine nad pripadnicima drugih naroda.   

Oni izmišljenim tvrdnjama da Dan Republike nije ustavan u strahu drže potčinjene referente i činovnike koji ne smiju da se odupru njihovoj naredbi da tog dana budu na poslu kao da je to običan radni dan, kao da nije rođendan Republike Srpske ni zvaničan državni praznik.   

Takvi se, valjda, drže samo odluke Ustavnog suda BiH koji je osporio odredbe zakona prema kojima se 9. januar proslavlja kao Dan Republike, potpuno zanemarujući da je Narodna skupština postupila po toj odluci i usvojila novi Zakon o Danu RS koji niko, pa ni Ustavni sud BiH, nije osporio.

To je, dakle, zakon koji je na snazi i koji, prema odluci Savjeta ministara iz 2008. godine, moraju svi da poštuju, pa i oni u zajedničkim institucijama, sve dok ne bude donesen zakon o praznicima na nivou BiH.

Oni koji zabranjuju zaposlenima da obilježe Dan Republike svjesno podrivaju institucije Republike Srpske, a nesvjesno i ne znajući, takođe i institucije BiH. Zato srpski predstavnici u zajedničkim institucijama sa svojim koalicionom partnerima treba hitno da provjere ko to sve krši odluku Savjeta ministara iz 2008. godine.

Ako ne budu sankcionisani oni koji to uporno rade ugrožavajući radni status Srba sa prebivalištem u Srpskoj zaposlenih u zajedničkim institucijama, uzaludan i besmislen biće i poziv predstavnika SZP-a u Savjetu ministara na poštovanje zakona Vlade Srpske o Danu Republike, te Odluke Savjeta ministara iz 2008. godine.

Bez primijenjenih sankcija, biće jasno da status pripadnika srpskog naroda u zajedničkim institucijama zavisi od bošnjačkih zaposlenika, a ne od zakona. A to, već, nema nikakve veze sa pravom i pravno uređenom državom.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica