Pravo na porodicu

Pravo na porodicu
Milijana Latinović
27.08.2017 22:59

Porodica je temelj, stub i krov svakog društva, a veliko i zdravo potomstvo cilj svake porodice.

Međutim, za više od 400 djevojčica i dječaka u RS topli dom i bezbrižno djetinjstvo su samo pusti snovi i neostvarene želje, jer odrastaju bez adekvatnog roditeljskog staranja. Roditelje im često mijenjaju socijalni radnici, psiholozi ili tete koje brinu o njima, a braću i sestre mališani koji poput njih odrastaju u domovima.

Jedina želja većine ovih mališana je topli majčin zagrljaj, o kojem samo mogu maštati, jer majku zbog bolesti, siromaštva ili nekog drugog razloga nikada nisu ni upoznali ili su brzo ostali bez njene ljubavi.

I dok brojni parovi sa željom za potomstvom sigurno utočište žele priuštiti i nekome od ove djece, posljednju riječ u svemu ima zakon. A slovo zakona kaže da usvojeno može biti samo dijete uzrasta do pet godina koje nema žive roditelje, ili su ga oni napustili, ili iz nekih samo njima poznatih razloga dali saglasnost da bude usvojeno.

Zahtjevi za usvajanje se gomilaju u centrima za socijalni rad, porodice ostaju bez potomstva, a djeca zbog dugotrajnih procedura ostaju bez i one najmanje šanse da će dobiti porodicu.

Niko od njih nije tražio da bude rođen. Nisu birali roditelje, zemlju ili vrijeme kada će se roditi, a tek što su došli na svijet prepušteni su sami sebi.

Mnogi od njih svoju oazu mira pronađu u domovima za djecu, ali i tu zakon ima šta da kaže, pa su nakon što napune 18 godina ponovo na istim mukama. Kuda i kako dalje?

Ponovo se vraća onaj dobro poznati osjećaj odbačenosti, koji su godinama uspijevali nekako da potisnu i da se bar na trenutak osjete dijelom jedne velike porodice.

Svako od ove zanemarene djece zaslužuje pažnju, ljubav i krov nad glavom. Kad o njima već nisu mislili oni koji su ih donijeli na svijet, društvo mora da im pruži utočište. Moramo se maknuti korak dalje od pisanja zakona i strategija i učiniti nešto konkretno za svako ovo dijete. Jer svaki dječak i djevojčica imaju pravo na bezbrižno djetinjstvo i pravo na porodicu. Ne smije postojati nijedan jedini zakon koji će im to na bilo koji način uskratiti, kad su im već uskratili oni najbliži.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica