Prava samo u teoriji

Prava samo u teoriji
Vedrana Kulaga
02.08.2017 23:58

Svaki narod na svijetu, bez obzira na to u kojoj se zemlji nalazi, trebalo bi da uživa sva prava, pa i ona koja se tiču njegovih korijena, identiteta, tradicije, folklora…

Nažalost, kod nas se, iz godine u godinu pokazuje da je slika na terenu daleko od onoga što bi trebalo da bude.

- Odluke Ustavnog suda BiH, iz kojih se jasno vidi negativan odnos prema srpskom narodu, te razne aktivnosti zajedničkih institucija BiH i pojedinih faktora iz inostranstva, pokazuju da su politička prava srpskog naroda i dalje ugrožena. Iako za sada odbranjena, prava Srba u BiH stagniraju - naglašeno je u novom izvještaju Naprednog kluba iz Beograda, koji godinama prati položaj srpskog naroda u zemljama regiona. Pod njihovu lupu dolaze status i prava Srba u BiH, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i državama koje su i nama najbliže. Ukratko - prate stanje na dijelu našeg poluostrva gdje je Srba i najviše.

Njihov novi izvještaj pokazao je da je za Srpsku protekla godina, ali i ova, bila puna izazova - političkih, ekonomskih, demografskih i drugih, a svi su, na kraju krajeva, povezani. Godina je protekla u znaku pritisaka na RS i prije svega borbe za 9. januar kao Dan Republike iako nije bilo nikakve potrebe za tim, ako se izuzme želja za dominacijom nad Srbima i upravo rušenjem dostignutih i izvojevanih prava srpskog naroda na ovom dijelu Balkana. U Naprednom klubu upozoravaju da je RS izložena stalnim pritiscima koji idu u pravcu umanjenja njene samostalnosti i navode da je ojačao pritisak u vidu bošnjačkog nacionalizma i unitarizma.

Bošnjački političari napravili su problem tamo gdje ga nije iako je i njima samima bilo jasno da cijela galama nema nikakve veze sa obilježavanjem 9. januara. Velikodušnu pomoć u tome imali su od stranaca koji sjede i dalje u Ustavnom sudu BiH i kroje i sudbine i podjele naroda.

S druge strane, kada pričaju i traže ravnopravnost u BiH ne pominju FBiH. Nikada ne ukazuje na položaj Srba u tom dijelu BiH gdje su svedeni na statističku grešku i gdje nije sporno to što Bošnjaci zauzimaju ustavne pozicije srpskog naroda. I na to je ukazano u posljednjem izvještaju Naprednog kluba, kao i u mnogim ranijim, ali izgleda da za to niko u FBiH ne mari.

Uskraćivanje prava jednom narodu nije dobro ni za jednu zemlju, pa ni za BiH, a čim prije to svi shvate i počnu tako da se ponašaju, biće nam svima bolje. Ako ostane ovako kako sada jeste, prognoze nisu optimistične.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica