Pranje Orićevih zločina

Pranje Orićevih zločina
Željka Domazet
12.12.2017 12:29

Da je pravosuđe na nivou BiH posrnulo u svakom pogledu, još jednom je potvrdio slučaj sa suđenjem i prvostepenom presudom bivšem komandantu Armije RBiH u Srebrenici Naseru Oriću.

Prvostepeno suđenje, koje su od samog početka pratile različite kontroverze, završeno je, prema tvrdnjama upućenih pravnika povredom Krivičnog zakona jer je oslobađajuća presuda donesena na „dokazu“ koji ne postoji i koji nije utvrđen na glavnom pretresu.

Da je ovakav ishod izvjestan, bilo je jasno na samom početku kada je protiv tužioca, i to iz policijske agencije, podnesena lažna prijava u cilju miniranja slučaja.

Sudski proces je u Sudu BiH redovno pratila gomila Orićevih sljedbenika koji su vršili najdirektniji pritisak na sud, dok su žrtve praćene uvredama.

Vršen je neviđeni pritisak na svjedoke, prijećeno je njima i njihovim porodicama pa su pod pritiskom davali lažne iskaze, doživljavali amnezije ili odustajali od svjedočenja. Nije bila ni rijetkost da se za promjene iskaza davao novac, a čak su neki od svjedoka proglašavani neuračunljivim iako su vještaci utvrđivali da su spremni da svjedoče i da se ono što kažu može tretirati kao dokaz.

Na kraju cijelog procesa, ili bolje rečeno „ujdurme“ kao krunski dokaz su uvrštavani materijali koji ni u jednom procesu ne mogu zaslužiti takav epitet.

Predsjednik sudskog vijeća prilikom objave presude naveo je da je odluka suda donesena na osnovu iskaza svjedoka „O1“ od 3. septembra 2003, iako taj iskaz ne postoji. U pisanom otpravku presude ne spominje iskaz, nego službenu zabilješku s tim datumom koju je sačinila policija.

Razlika između onog što je napisano i izrečeno prilikom objave odluke je, tvrde upućeni, na svakom sudu dovoljan razlog za opravdanu žalbu i dovoljan razlog da ova klimava i isforsirana presuda padne.

Ostaje da se vidi kako će se u drugostepenom postupku Sud odrediti, ali ako se iole bude držao prava i pravde, prvostepena presuda Oriću će pasti kao kula od karata, suđenje nanovo održati, a Orić konačno dobiti zasluženu kaznu. Na taj način će i žrtve i njihove porodice ipak doživjeti kakvu-takvu satisfakciju, a pravda konačno u ovoj zemlji isplivati na površinu ispod gomile blata.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica