Poljoprivreda i SSP

Poljoprivreda i SSP
Marijana Miljić
31.01.2017 23:45

Domaća poljoprivredna proizvodnja oduvijek je bila u zapećku, a poljoprivrednici upozoravaju da, kako je krenulo, više neće biti ni "posljednja rupa na svirali".

Ubrzanom tonjenju ka dnu poljoprivrede BiH, kažu, od danas će doprinijeti i adaptirani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između BiH i Evropske unije koji stupa na snagu.

Mljekari, stočari, voćari, povrtari više nemaju snage ni da mole za pomoć. To im, vele, nije koristilo ni ranije.

A od danas, 1. februara 2017. godine, upozoravaju, počeće da otkazuju i posljednje funkcije poljoprivredne proizvodnje i većina poljoprivrednika moraće na svoja imanja i farme, od kojih su živjeli i prehranjivali svoju porodicu, staviti ključ. Za pola godine ili pak godinu, dvije…. Za koliko god, jedno je jasno, moraće.

Jer domaće tržište uskoro će zatrpati ogromne količine mesa, mlijeka i krompira milionske vrijednosti. A dobro znamo kako je bilo do sada i da se u prodavnicama rijetko kupovalo ono što je proizvedeno na našim prostorima. Kada stignu još jeftiniji proizvodi, situacija će nesumnjivo biti i gora.

S druge strane, istina, domaći ratari moći će na tržište EU bez plaćanja carina plasirati ograničene količine ribe i vina i neograničen kontingent voća i povrća. Pružena im je mogućnost da izvoze i određene količine šećera.

Sve je to, kažu, premalo jer ako nisu ovdje, teško da će njihovi proizvodi bez određenih subvencija i pomoći države biti konkurentni i na tržištu EU.

Poljoprivredni proizvođači već duže vrijeme upozoravaju nadležne da hitno treba preduzeti mjere kako bi se domaća proizvodnja očuvala. Svjesni su toga i u svim institucijama, ali malo toga su preduzeli.

Da li će se išta promijeniti nakon što Svjetska banka izračuna koliko ćemo biti na gubitku zbog primjene adaptiranog SSP-a, vidjećemo. Sigurno je jedino da nešto mora biti preduzeto jer vrijeme ističe.

U suprotnom, za koju godinu nećemo imati stanovnika na selima, neće biti imanja, a police u prodavnicama biće bez ijednog domaćeg proizvoda.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica