Po zakonu, ili bager!

Po zakonu, ili bager!
Milijana Latinović
01.03.2017 00:02

U strahu da bi njihove kuće i drugi objekti mogli biti srušeni ako ih ne ozakone, polovina bespravnih graditelja u RS iskoristila je zakonske olakšice i pristupačne cijene kako bi legalizovali svoje objekte.

Onu drugu polovinu, po svemu sudeći, ni strah od toga da bi mogli ostati bez krova nad glavom nije natjerao da legalizuju bespravno izgrađene objekte.

Među njima, ima i izbjeglih osoba, koje su devedesetih godina, bježeći pred neprijateljskim granatama svili nova gnijezda, po svemu sudeći nelegalna, ali jedina koja imaju.

Pored želje i dobre volje da mukom stečeno ognjište ozakone, nisu imali novca da to učine.

Međutim, ne treba zaboraviti ni to da je među vlasnicima nelegalnih građevina mnogo onih koji iz nekih samo njima poznatih razloga misle da mogu da se ogriješe o zakon i prođu nekažnjeno i kojima ni stotinu i jedan novi rok za legalizaciju neće značiti ništa.

Od njih se može očekivati da se nastave hvaliti svojim imanjima, busajući se u prsa da bageri neće smjeti ni da im priđu blizu, ne obazirući se na to što je nelegalna gradnja krivično djelo.

Isto tako oni bi mogli biti prvi koji će podići pobunu iako im je do sada pruženo bezbroj šansi i olakšica da ozakone svoje građevine. A nisu ni svjesni da ako dobiju novu priliku i ne iskoriste je, neće moći svojim potomcima ostaviti u nasljeđe nelegalizovane kuće.

 

Šta će biti sa hiljadama "divljih" građevina nije poznato, jer nadležni tek analiziraju proces legalizacije nakon čega će donijeti odluku o sudbini bespravno izgrađenih objekata.

Ono što je sigurno, zakonodavci u ovoj godini planiraju izmjene i dopune Zakona o uređenju prostora i građenju, pa bi eventualno produženje roka za legalizaciju moglo biti dio te priče.

Novi rokovi, ako ih bude, pokazaće da li je to sve imalo smisla ili će pojedinci nastaviti po svojim "pravilima".

Do tad ostaje nada da će, ako ništa drugo, bar zbog onih koje je težak život i nemaština spriječila u izvršenju zakonske obaveze, zakonodavci dati još jednu šansu, onu posljednju, da se "divlje" građevine "pripitome".

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica