Oružje za masovno uništenje

Oružje za masovno uništenje
Goran Maunaga
07.09.2017 10:42

Savjet ministara BiH imenovao je radnu grupu za izradu strategije BiH za sprečavanje širenja oružja za masovno uništavanje baš kao da su u BiH riješeni svi gorući problemi koji običnog čovjeka muče godinama i koji ga, na kraju krajeva, tjeraju na odlazak iz BiH.

Nesumnjivo je da širenje oružja za masovno uništavanje predstavlja prijetnju međunarodnom miru i bezbjednosti, kako je to navedeno u odluci Savjeta ministara, ali zar mnogo veća prijetnja BiH nisu, recimo, islamistički ratnici, pripadnici Islamske države koji se sve masovnije vraćaju u BiH?  

Zar nisu veći problemi preblaga kaznena politika, zakon koji omogućava Tužilaštvu BiH da s teroristima sklopi sporazum o priznanju krivice nakon povrataka iz Sirije, gdje su, moguće, činili ratne zločine, nakon čega provedu jednu godinu u zatvoru i nađu se na slobodi? Ili to što teroristima zakon omogućava da otkupe i tu jednu godinu zatvora i da, odmah po povratku s ratišta i iz terorističkih organizacija, budu slobodni?

Ili možda to što sud čak i kad ih pravosnažno osudi na koju godinu zatvora, ne donose i odluku o pritvoru nego ih drži na slobodi dok ne pobjegnu? I dok, a biće i toga, na toj slobodi ne počine kakav teroristički napad.

Stvarnu i veliku prijetnju odstojanja 22 paradžemata, a u stvari njih više od 60, uz veliki broj džihadista povratnika smatrati sporednom stvari i inače, a pogotovo u odnosu na neku strategiju za sprečavanje širenja fiktivnog oružja za masovno uništavanje, zaista je licemjerno.

Terorizam je samo jedan od gorućih prioriteta koje je, svakako, potrebno rješavati prije te strategije i hitnog formiranja velike radne grupe za tu svrhu.

BiH je ogrezla u kriminalu i korupciji, revizorski izvještaji govore o masovnim nezakonitostima i trošenju ogromne količine novca samo za neprirodno velik broj administracije, komisija i institucija na zajedničkom nivou vlasti. Posebna priča je ugroženost socijalnih kategorija.

Da u bh. vlasti ima razuma, kao što nema, odgovorni bi znali koji gorući problemi zaista predstavljaju bezbjednosnu opasnost po BiH.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica