Opasnost na granici

Opasnost na granici
Vedrana Kulaga
25.04.2018 11:23

BiH sve češće postaje ključna stanica za brojne državljane Bliskog istoka i zemalja zahvaćenim ratom koji su odlučili da napuste svoje domove i sve snage usmjere na prolazak puta koji će ih dovesti do EU.

Iako je balkanska ruta zvanično zatvorena, podaci koji svaki dan stižu iz nadležnih institucija u BiH ukazuju da domaće službe imaju pune ruke posla zbog navale migranata posebno na područjima koja graniče sa Srbijom i Crnom Gorom. Ilegalni migranti u posljednje vrijeme su sve češći "gosti" u pojedinim sredinama u unutrašnjosti BiH, a stanovništvo ima razloge za strah zbog čega je već u više navrata lokalna vlast zatražila pomoć onih iznad njih.

Nadležni za sada samo upozoravaju brojkama, a sve ukazuje da se mnogi uzdaju da će novi, ozbiljniji i jači migrantski talas proći sam i da BiH neće morati više zasukati rukave kako bi se izborili sa prilivom migranata.

Za sada je, kako i sami tvrde, situacija pod kontrolom, ali je pitanje do kada će odbrana izdržati, posebno ako se uzme u obzir i to da su pojedinci, i domaći i strani, u nesreći tih ljudi koji su krenuli u potragu za novim domom pronašli za sebe "posao".

Posljednja hapšenja u kojima su "pali" oni koji su za prevoz ilegalnih migranata preko BiH i Hrvatske uzimali i više od 10.000 pokazuje da i sa te strane vreba opasnost. Taj lanac koji je prekinut je vjerovatno samo jedan u nizu, a nadležni treba da širom otvore oči i priznaju ozbiljnost problema koji više nije pred, nego je u ovoj zemlji.

Dostupne analize su pokazale da BiH nije spremna za jači i snažniji dolazak migranata, koji se najavljuje i očekuje, ali se stiče utisak da se samo sliježe ramenima i prati šta se dešava na njenim granicama i oko njih.

A situacija nije za potcjenjivanje. Niko sa sigurnošću ne može da kaže ko sve šeta u migrantskim grupama i ko sa kojim ciljem ide kroz BiH, a možda i ostaje. Ova zemlja ima već mnogo problema, posebno sa bezbjednošću tako da joj novi sigurno nisu potrebni.

Migrantski talas ozbiljno zapljuskuje BiH, a kapaciteti  kojima raspolažemo nisu niti približni brojkama koji bi nam, po razvoju situacije, mogle zatrebati.

Bezbjednosne službe imaju pune ruke posla, a to su pokazali i posljednji podaci iz migracionog profila u kojem je jasno navedeno da su ilegalne migracije sve veći problem za BiH, a to je potkrijepljeno podacima o broju onih koji su pronađeni ili vraćeni sa granice. Vremena za gubljenje nema, kao ni za odgađanje važnih poteza.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica