Nepravedna "pravda"

Nepravedna
Željka Domazet
13.03.2017 23:29

Da u pravosuđu na nivou BiH nešto debelo ne štima ne pokazuju samo izjave zvaničnika, koji godinama upozoravaju na to da bi nešto radikalno u pravosudnim institucijama trebalo mijenjati. Dokazuju to i podaci iz kojih se jasno vidi da se svim stanovnicima ove zemlje ne sudi na jednak način ni po istom zakonu.

Srbima u Sudu BiH sude po strožem Krivičnom zakonu BiH, pa dobijaju drakonske kazne, odnosno po više od 20 godina robije. S druge strane, za iste zločine Bošnjacima uglavnom sude po Krivičnom zakonu bivše Jugoslavije, gdje je kazna zatvora daleko manja.

Pored domaćih zvaničnika i stručne javnosti na nakaradnu primjenu zakona u ovoj zemlji upozorio je i Evropski sud za ljudska prava, koji je BiH jasno upozorio da se zakon ne može primjenjivati retroaktivno i da se svuda u svijetu primjenjuje onaj koji je važio u vrijeme počinjenja krivičnog djela. U ovom slučaju to je zakon iz SFRJ.

Da je pravda po receptu BiH mnogo više nepravda, dokazuje i činjenica da pravosudne institucije na nivou BiH kao zmija noge kriju nacionalnu strukturu osuđenih, jer bi i na taj način dokazali selektivan pristup pravdi i da je stroži zakon isključivo rezervisan za Srbe.

Kada se sve ovo ima u vidu, ne čudi činjenica da svi zvaničnici Republike Srpske Sud i Tužilaštvo BiH tretiraju kao kaznenu ekspediciju i instituciju koja je odmetnuta od Ustava, zakona i od naroda.

Bilo kako bilo, nije na odmet da se u svemu ovome pomene i najava prvog čovjeka Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, koji je najavio provjetravanje pravosuđa, ali i ona ministra bezbjednosti, koji preporučuje rigoroznije poteze i traži ne samo otvaranje prozora i vrata nego i izbacivanje namještaja i krečenje.

Sve u svemu, za pravdu u BiH potrebne su korijenite promjene, u prvom redu one zakonske, da bi pred boginjom pravde bili svi jednaki.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica