(Ne)pismenost

(Ne)pismenost
Dragana Orlović
13.01.2017 23:33

Pismenost je prvi i najvažniji korak ka čovjekovoj emancipaciji. Stoga je i pravo na pismenost, kao dio prava na obrazovanje, još 1948. godine ugrađeno u Opštu deklaraciju o ljudskim pravima.

Od tada je, evo, već prošla sedma decenija, a na našim prostorima i dalje je izuzetno visok procenat ljudi bez ikakvog obrazovanja. To su objelodanili i rezultati popisa sprovedenog 2013. godine.

Od ukupno 1,17 miliona stanovnika, koliko ih je u Republici Srpskoj prebrojano prilikom popisa, 1.005.535 ima 15 i više godina. Od tog broja, bez ikakvog obrazovanja je njih 58.651. To znači svaki 17. stanovnik u Republici Srpskoj. Da, upravo tako. Svaki 17. naš čovjek nema baš nikakvo obrazovanje. Sa nepotpunim osnovnim obrazovanjem je njih 97.022, a samo osnovnu školu imaju 21.834 stanovnika. Svaki peti može se pohvaliti diplomom iz osnovne. Od tog ukupnog procenta nepismenih, čak gotovo sedam puta je više žena nego muškaraca.

I dok se u savremenom svijetu užurbano radi na informatičkom opismenjavanju što većeg broja ljudi, kod nas je sporna ne samo funkcionalna već i elementarna pismenost stanovništva.

Nebitno je više i da li je riječ o starijoj populaciji, koja potiče iz perioda kada je odlazak u školu, nažalost, većinom smatran gubljenjem vremena, i što im je važnije bilo ići u njivu, a ne uzaludno piskarati.

Tu je i fenomen polupismenosti. Svojevrsna nepismenost pismenih, koja je isplivala u javnost širenjem interneta i društvenih mreža. Mnogi uz diplome viših i visokih škola i dalje ne sumnjaju - već "sumljaju" i ne znaju da je "ne znam" pravilno odvojeno, a ne sastavljeno pisati. Da bi na neki način istakli da su školovani, ima i onih koji samouvjereno pišu "ti bih" i "ja bi" i još niz samo njima svojstvenih fraza i termina.

Ovdašnji lingvisti i profesori srpskog jezika bezuspješno upozoravaju današnje generacije, koje uglavnom odrastaju u virtuelnom svijetu, da slabo poznaju pravopis i gramatiku i da im je fond riječi izuzetno siromašan. Upotrebljavaju pregršt stranih riječi, anglizama i skraćenica. Ali moderno je doba, a u moderno doba moderno je biti "kul", a ne poznavati pravopis i gramatiku.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica