Neadekvatni udžbenici

Neadekvatni udžbenici
Anita Janković-Rečević
28.11.2017 00:05

Osnovci i srednjoškolci u Srpskoj u idućoj školskoj godini bi trebalo da dobiju 154 nova, moderna udžbenika iz kojih bi upijali gradivo, jer su postojeći odavno zreli za izmjene. Međutim, koliko će tačno udžbenika dobiti noviju verziju, biće poznato poslije zatvaranja konkursa objavljenog juče, odnosno u zavisnosti od toga koliko će rukopisa pristići.

Ako je suditi prema prethodnim godinama, plan za nove udžbenike koji donosi Ministarstvo prosvjete i kulture RS bi vrlo lako mogao ostati samo mrtvo slovo na papiru. Višegodišnja nezainteresovanost domaćih autora da kreiraju nove udžbenike nadležne stavlja pred zid koji je teško srušiti. Ovogodišnjem konkursom Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva traže se rukopisi za većinu udžbenika kao i prethodnih godina.

Zbog toga đaci i profesori u srednjim stručnim školama već duže vrijeme kubure sa neadekvatnom literaturom. Kako bi imali kvalitetnu nastavu, profesori su primorani da pripremaju skripte i prezentacije na časovima, a učenici neizostavno moraju istraživati po internet sajtovima ako žele savladati gradivo.

Zašto je to tako i šta utiče na manjak volje domaćih predavača za naučnim radom niko precizno ne zna. Možemo pretpostaviti da je glavni krivac za ovaj problem, kao i brojnih drugih u životu, novac. Nastavnici i profesori nemaju motiv za kreiranje nove školske literature jer im slaba prodaja udžbenika ne donosi dobru zaradu. Za pisanje bilo kakve knjige potrebno je proliti mnogo znoja, uložiti trud, znanje i vrijeme, a kada krajnji rezultat takvog rada nije značajna svota novca, razumljivo je zašto je želja minimalna.

Bilo bi licemjerno u današnjem vremenu osuditi profesore što ne pišu knjige samo zarad naučnog priznanja. Međutim, ako je razlog nepisanja udžbenika manjak znanja profesora, onda se treba zapitati dokle je došlo i kuda ide naše školstvo. Ako jedan univerzitetski profesor nije u stanju da sastavi udžbenik za biologiju, geografiju ili matematiku, ima li smisla da nosi tu titulu?

Ipak, koji god razlog da stoji iza ovog ozbiljnog problema nadležni moraju da ga otkriju i riješe, jer učenici ne mogu ispaštati i sami tražiti literaturu iz koje će da uče. 

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica