Muke sa vojskom

Muke sa vojskom
Vedrana Kulaga
12.01.2018 17:31

Republika Srpska je 9. januara ove godine obilježila svoj 26. rođendan. Dostojanstveno, u miru i uz poruke da samo želi da se poštuje ono što joj pripada.

Ni ovogodišnje obilježavanje nije proteklo bez određenih negiranja istorijskog značaja tog datuma, a tu je i činjenica da pripadnici Trećeg pješadijskog RS puka, koji djeluju u Oružanim snagama BiH, nisu bili dio proslave za koju su najzaslužniji oni čiju tradiciju baštine.

U temelje ove Republike ugrađeni su životi desetina hiljada vojnika koji su početkom teških devedesetih godina postali dio Vojske RS, odbranili srpski narod na ovom parčetu Balkana i dali nam Republiku koju danas imamo, koju moramo da čuvamo. U znak sjećanja na njih i za generacije kojima će to biti dio istorije. Veliku ulogu u tome imaju upravo pripadnici srpskog naroda u OS BiH jer je njihov zadatak da čuvaju od zaborava ono što je uradila VRS.

Opstrukcije da oni budu dio kolone počele su još 2016. pa su nastavljene i prošle godine kada se RS uveliko spremala da četvrt vijeka postojanja obilježi u miru i časno, a vojnici su nakon dosta dana iščekivanja postrojeni uz srpskog člana Predsjedništva.

Ovog 9. januara ni tu ih nije bilo, a vlasti u RS tu sliku obrazložile time da ne žele ti časni nasljednici budu negdje u ćošku. Njihova želja, kao i svih drugih, jeste da budu jasan i vidljiv segment u obilježavanju Dana Republike.

I nije jasno zašto nekome to smeta. Zašto neko može da ima nešto protiv toga da jedinica bude dio manifestacije u Republici iz koje dolazi? Zašto se stalno vraćamo u dane u kojima nikome nije bilo lako?

RS je istorijska činjenica. Činjenica je i da je 9. januara ona osnovana i to je njen datum rođenja koji ima svaka zemlja na svijetu. Sviđao se taj datum nekome ili ne, on je činjenica i krajnje je vrijeme da saga o učešću pripadnika Trećeg puka, odnosno pripadnika Srba u OS BiH bude završena. Nikome njihovo učešće u defileu ili paradi, kako god, neće nanijeti štetu. Zato su se i svi nadležni i složili sa idejom predsjednika RS da je potrebno  izmijeniti propise da bi odluka o upotrebi jedinica i pukova bila isključivo u rukama srpskog člana Predsjedništva BiH.

Nema više smisla praviti od muve slona i dizati tenzije u vrijeme kada treba da misle kako da ovu zemlju, kakva god da je, izvedu na pravi put i obezbijede bolje sutra za sve one koji i dalje vjeruju da u njoj imaju budućnost.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica