Mladi u beznađu

Mladi u beznađu
Marijana Miljić
23.08.2017 00:13

BiH drži čvrsto prvo mjesto po stopi nezaposlenosti mladih u čitavom svijetu i sa toga trona uskoro je neće sigurno niko skinuti.

Za to će se pobrinuti nadležni koje neće ništa uraditi da bi pobošljali stanje u ekonomiji i omogući otvaranje novih radnih mjesta za kadar nakon školovanja.  To od njih mladi ne mogu očekivati.

Prepušteni su sami sebi, svome znanju i na kraju odlasku u inostranstvo, gdje će biti cijenjeni i daleko poštovaniji nego u zemlji u kojoj su rođeni i odrasli. Odavno su već razočarani u BiH u kojoj su posljednja rupa na svirali.

Na dnevnom redu domaćih vlasti ih nema već godinama. Možda i ne mogu da budu u tom redu zbog silnih izmjena kojekakvih zakona, silnih inicijativa i deklaracija čije dugometražne nazive ne mogu ni sami zapamtiti i koje nikada nisu ništa dobro donijele. Tako će biti i dalje, jer će na sjednicama vlada, parlamenata i dalje obilovati ti akti, a mladih nigdje, ni u priči.

Nekada svjetlo dana ugleda i po koja strategija o njima, šturo skrojena, koja padne u zaborav već prvog dana nakon usvajanja i završi u nekoj od fioka nadležnih institucija i tamo skuplja prašinu.

Niko ništa neće da konkretno uradi da njihov položaj bude bolji, da se zaposle i da od svoga rada zarađuju za život dostojan mladog čovjeka, koji će stvarati za dobro ekonomije, društva i čitave zemlje.

Do posla ne mogu doći i zbog uhljebljavanja podobnih stranačkih kadrova, a koji u najvećem broju slučajeva iza sebe ostavljaju nesagledive posljedice, jer nemaju stručnu spremu za posao na koji su postavljeni. Znanje se odavno ne cijeni u BiH, ali zato njene mlade i obrazovane ljude poštuju zemlje širom svijeta, jer doprinose njihovom razvoju.

Nebriga o mladima veliki je problem i za preduzeća, koja ostaju bez odgovarajućih kadrova. Pojedina preduzeća već kubure sa nedostatkom radnika odgovarajućih profila a, kako zbog loše i nikakve obrazovne politike, tako i odlaska ljudi u inostranstvo.

Zemlja je u ćorsokaku, odavno. Zbog svega i dalje možemo očekivati odlazak mladih u inostranstvo, gdje će biti cijenjeni i poštovani i dalji sunovrat domaće ekonomije. Boljem da se nadamo, definitivno, ne možemo.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica