„Maratonska“imenovanja

„Maratonska“imenovanja
Marijana Miljić
08.12.2017 13:31

Tromosti i neodgovornosti javnih institucija u BiH nikada kraja. To je još jednom „ovjerio“ Savjet ministara u slučaju rada Agencije za unapređenje stranih investicija (FIPA).

 

Naime, ova institucija, koja bi trebalo da bude primjer u radu i odgovornosti, iz dana u dan potvrđuje koliko radi u suprotnom smjeru.

Zbog neodgovornih ponašanja nadležnih u Savjetu ministara Upravni odbor FIPA duže od pet godina radi u nelegalnom sastavu.

U pola decenije Savjet ministara nije uspio da produži mandate dva člana Upravnog odbora ili pak imenuje nove. Pored toga, u proteklih pet godina nisu uspjeli ni da pošalju obavještenje pismeno ili pak usmeno da će nešto uraditi o pitanju imenovanja novih ili reimenovanju svojih članova Upravnog odbora u FIPA.

Zbog toga na kraju krajeva i ne čudi što se ova agencija nije nametnula i kao ključni igrač o kreiranju imidža BiH kao ozbiljnog partnera za ulaganje kapitala. Očigledno im je kao primjer u radu poslužio nadležni organ - Savjet ministara.

Za takvo ponašanje javnih institucija, u ovom slučaju Savjeta ministara, ne postoji opravdanje.

Ne mogu da kažu da nisu imali vremena. Kao opravdanje ne mogu da koriste ni to da nemaju dovoljan broj zaposlenih, jer ima ih na svakom ćošku te institucije.

I bez njihovog odgovora ovdje je sve kristalno jasno. Njih nije briga kako za FIPA, tako ni za niz drugih institucija u kojima bi trebalo da imenuju rukovodstvo.

U svemu tome važno im je samo da na rukovodeća mjesta postavljaju ljude, ne po stručnosti, već po bliskosti njima, a koji će nadalje raditi isključivo u interesu onih koji su ih doveli na tu poziciju, a ne institucije i naroda.

Nadamo se da je Savjet ministara iscrpio svoju drskost, neodgovornosti i bahatosti i da FIPA neće još pet ili deset godina čekati na imenovanje članova Upravnog odbora.

Obećavaju da će ovo pitanje riješiti uskoro. Ali znamo i da obećanjima nikada kraja i da se ona obično koriste kada nema ništa konkretno da se kaže.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica