Kuda i kako dalje

Kuda i kako dalje
Željka Domazet
17.02.2018 13:26

Nakon konačnog usvajanja odgovora na upitnik Evropske komisije, nakon dugotrajnog spoticanja i rada po principu "korak naprijed nazad dva", pred ovom zemljom je ozbiljan i mukotrpan posao.

Dok jedni tvrde da je ova zemlja debelo na začelju u odnosu na sve druge zemlje zapadnog Balkana, drugi cijelu stvar gledaju ružičasto tvrdeći da BiH može sustići a možda i preteći sve druge zemlje koje su trenutno dobrano ispred nje.

Kako nema jasnog stava unutar zemlje ni o tome gdje smo ni kako stojimo u odnosu na naše susjede koji su takođe pretendenti za ulazak u evropsku porodicu, teško je povjerovati da ćemo tako olako krenuti nezaustavljivo naprijed. Ako se ovome doda činjenica da je ova godina izborna, a u ovoj zemlji su izbori uvijek i znak stagnacije za neke reforme, jasno je da se ne može očekivati mnogo pomaka na evropskom putu. No, kako se u BiH nikada neke stvari ne mogu stoprocentno predvidjeti, ne bi bilo čudno ni da doživimo neka iznenađenja i kada je riječ o napretku i reformama.

Ono što je najvažnije u cijeloj ovoj priči, jeste to da svi znalci upućeni u posao izrade upitnika i ostalih reformskih zahvata tvrde da je sve u BiH išlo mnogo lakše i jednostavnije kada se poštovao Mehanizam koordinacije i znalo šta je čija ustavna nadležnost. Tvrde i da su odgovori na upitnik mogli mnogo ranije da se završe da je bilo poštovanja ustavne strukture zemlje i Mehanizma koordinacije.  Na neophodnost usaglašavanja su bezbroj puta upozoravali i iz Evropske unije i kada se slušao glas razumnog  svijeta bivalo je mnogo jednostavnije i lakše.

Mada se iz nekih krugova u BiH čuju i glasovi kako će ova zemlja morati promijeniti i dejtonski ustav, iz EU su jasno poručili da ovakav ustav osim sitnih korekcija nije nikakva smetnja da se usvoje evropske vrijednosti i sprovedu reforme.

Kada se sve uzme u obzir, ako se u ovoj zemlji bude poštovao Mehanizam koordinacije i ne budu unosile smutnje u to šta ko treba da radi i o čemu da odlučuje, ni evropski napredak nam neće biti stran. Bude li kao u više navrata do sada i ubuduće neko petljao svoje prste tamo gdje mu nije mjesto, BiH bi mogla doživjeti da ostane izolovano ostrvo. Svi u komšiluku će napredovati, a njeni stanovnici će ostati da se i dalje svađaju oko nebitnih stvari bez perspektive za napredak bilo koje vrste.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica