Krađe oružja

Krađe oružja
Goran Maunaga
07.03.2017 23:53

Iako situacija u kakvoj živimo u BiH jasno pokazuje da višegodišnje nerasvijetljene krađe naoružanja iz skladišta Oružanih snaga mogu da imaju nesagledive posljedice, taj problem sigurno neće biti riješen, a nestanci oružja biće nastavljeni.

O tome svjedoči i posljednja krađa pištolja iz jednog od skladišta bilećke kasarne, a unaprijed možemo sa sigurnošću reći da istraga o tome neće dati nikakve rezultate.

Jer da je Tužilaštvo BiH radilo kako treba, danas ne bismo bili u situaciji da ne znamo gdje je 5.000 granata nestalih u Doboju, da ne znamo šta je sa 11,5 tona eksploziva nestalih iz "Pretisa" u Vogošći, gdje su rakete, mine, pištolji, bombe, eksplozivna sredstva, inicijalne kapisle, upaljači koji su nestali iz kasarni u Visokom, Busovači, Mrkonjić Gradu, Krčmaricama kod Banjaluke…

I šta reći nakon što ni izvještaj parlamentarne Istražne komisije koji je proslijeđen Tužilaštvu BiH nije dao nikakve rezultate, iako u njemu stoji da od 2006. do 2010. godine nije bilo nikakvog nadzora nad procesom uništavanja viškova naoružanja.

Istraga jeste pokrenuta, ali baš niko nije odgovarao, mada u izvještaju piše da menadžment Ministarstva odbrane i odgovorna lica u Zajedničkom štabu Oružanih snaga nisu pratili realizaciju uništavanja naoružanja, kao ni dalje postupanje sa delaborisanim elementima.

Zato se više niko time ni ne bavi, a kamoli da na tome insistira, pa su krađe, eto, postale nešto potpuno uobičajeno.

A kad je riječ o Ministarstvu odbrane, broj i veličina problema s kojima ne uspijevaju da se izbore u toj instituciji su toliki da su tamo nekakve krađe naoružanja postale izgleda samo jedan od mnogih, i to onih manjih i sporednih.

Neshvatljivo je i apsurdno da Ministarstvo, koje pored ministra ima i dva zamjenika, te regulisan komandni lanac i subordinaciju u Oružanim snagama, godinama ne može da zaustavi krađe naoružanja.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica