Institut za malverzacije

Institut za malverzacije
Goran Maunaga
20.09.2017 12:07

U potpunoj su zabludi oni koji smatraju da će Institut za nestala lica BiH profunkcionisati onako kako to nalažu propisi nakon što je nelegalni privremeni Upravni odbor Instituta izabrao novi Kolegijum direktora u sastavu Amor Mašović, Marko Jurišić i Nikola Perišić.

I to ne samo zato što je funkcionisanje te institucije već dugo pod velikim znakom pitanja, nego i zato što je sve u vezi sa njom nelegalno i nezakonito, od imenovanja privremenog Upravnog odbora do otvaranja koverata sa imenima kandidata za Kolegijum direktora, obavljenog intervjua s njima, formiranja rang-liste tih kandidata i do, konačno, njihovog imenovanja.

Oni koji se u RS bave političarenjem o tom pitanju, treba da znaju da sklanjanjem Milutina Mišića iz Kolegijuma direktora i dovođenjem u Upravni odbor Mome Škiljevića i Petra Šikmana, te sada i Nikole Perišića u Kolegijum direktora, Amor Mašović iz SDA više neće imati ni najmanju prepreku za nastavak svog nečasnog posla.

Neka se uopšte ne nadaju da će Perišić moći i htjeti da uradi nešto što nije Mišić, kako bi eventualno stao na put samovolji Mašovića, koji godinama kršeći zakon, odluke i pravila, radi u interesu samo svoga naroda.

Naprotiv, Mišić je sklonjen u političkom dogovoru kojim je Mašoviću sada put za dalje novčane i malverzacije činjenicama i podacima sasvim otvoren.

Sve to je, moguće, dobro osjetio član privremenog Upravnog odbora Škiljević čim je pokušao da podnese ostavku na tu funkciju, ali i to u slučaju da se i tu ne radi o jednoj od mnogih prljavih igara u Institutu pošto ostavka nije prihvaćena.

Jer nije ni logično da Škiljević ostane na tom mjestu nakon što je istovremeno sa imenovanjem novih članova Kolegijuma iz ICMP-a najavljeno povlačenje te institucije iz osnivačke strukture Instituta.

Kao što nije logično ni to da se ICMP, koji je i stvorio Institut, povuče prije nego što riješi problem neidentifikovanih posmrtnih ostataka.

Zato, prije otpočinjanja bilo kakvog daljeg rada te institucije, treba insistirati na tome da Savjet ministara hitno formira radnu grupu za reformu Instituta.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica