Institucije i terorizam

Institucije i terorizam
Goran Maunaga
19.06.2017 23:18

Najveće iznenađenje u posljednje vrijeme iz oblasti terorizma u BiH priredile su nam zvanične institucije BiH, nosioci vlasti, u kojima su umjesto profesionalnog obavljanja posla napravljeni takvi propusti da je teško povjerovati da se radi o slučajnostima.

Još više čudi to što predstavnici tih institucija, čak i nakon očigledno počinjene greške, tvrde da promašaja nije bilo i da će, valjda, i dalje raditi na isti način.

Iz Suda BiH prestaće to da tvrde i rade izgleda tek kad neki od terorista, koje su i pored pravosnažne zatvorske presude pustili na slobodu umjesto da su u pritvoru ili zatvoru, počini teroristički napad umjesto "samo" pokušaja prelaska granice, kao što je to učinio terorista Enes Mešić.

Pošto takvim stavom vrijeđaju inteligenciju, u Sudu BiH trebalo bi da prime k znanju i informaciju nadležnih iz Srbije koja kaže da je Mešić imao namjeru da počini teroristički napad u Beogradu.

Ako u Sudu BiH tako gledaju na stvarnu opasnost od terorista, onda ne treba ni da se čudimo činjenici da pravosuđe BiH putem Interpola potražuje teroristu Begzada Spahića samo zbog droge.

Tek kad ga kao povratnika sa sirijskog ratišta, gdje je bio pripadnik specijalne jedinice Islamske države još od 2013. godine (a nadležni u BiH to, kao, ne znaju), uhapsi turska policija zbog namjere da počini samoubilački napad, otkrijemo u kojoj mjeri nadležni u BiH minimalizuju opasnost od terorizma i, namjerno ili slučajno, štite teroriste.

Da je to tako, govori i podatak da ni pravosuđe BiH ni bh. bezbjednosne agencije nisu Interpolu dostavile čak ni fotografije sirijskih yihad ratnika Salema Hasića i Aldina Mahmutovića do kojih nije teško doći. Slučajno ili namjerno?  

Sve dok je to tako, ne treba da nas iznenade ni tvrdnje istih da se tu ne radi o teroristima nego o, recimo, bivšim rokerima.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica