Greške ljekara javna tajna

Greške ljekara javna tajna
Milijana Latinović
07.08.2016 23:32

Rečenica "Ko radi taj i griješi" u tolikoj mjeri se odomaćila u svim sferama života da je nerijetko kao opravdanje za učinjene greške koriste čak i zdravstveni radnici. Nažalost, nije malen broj onih kojima je ona postala veći oslonac u poslu od Hipokratove zakletve.

Ipak, podaci zdravstvene inspekcije u RS govore da se u proteklih par godina svega nekoliko pacijenata žalilo na medicinsku uslugu, a zbog tih, kako kažu, neosnovanih žalbi, nijedan ljekar niti zdravstveni radnik nije kažnjen.

Ovi podaci zvuče gotovo ohrabrujuće, upućuju na savršen zdravstveni sistem, bez ijednog propusta i greške. Međutim, da li je sve baš tako, kristalno čisto, najbolje znaju pacijenti koji svakodnevno borave u zdravstvenim ustanovama.

Javna tajna u društvu kod nas, ali i u svijetu je da se u proteklim godinama u zdravstvenim ustanovama "potkralo" bezbroj grešaka. Od neljubaznosti osoblja, kilometarskih redova pacijenata koji čekaju na pregled, zatim situacija da se radnici u Službi hitne medicinske pomoći ne javljaju na pozive supruga čija se žena porađa, do onih da ne šalju kola Hitne pomoći u udaljena sela, ili da uopšte nema vozača. 

Bilo je situacija zbog kojih rodbina pacijenata tvrdi da je nesavjestan rad zdravstvenog osoblja plaćen životom, a moglo je sigurno biti drugačije.

Tek poneka majka ogorčena zdravstvenom uslugom koju (ni)je dobilo njeno dijete progovori javno, ali i ona uvidjevši situaciju brzo odustaje od borbe.

Iako se o njima sve glasnije govori, malo ko više ima snage da se upusti u borbu sa vjetrenjačama i greške prijavi nadležnim institucijama.

U normalnom vremenu i sistemu, gdje je pravo na zdravstvenu zaštitu jedno od osnovnih čovjekovih prava, svaku, pa i najmanju grešku ljekara, bilo bi dovoljno prijaviti direktoru ustanove u kojoj je zaposlen. Ali ne, to kod nas u 21. vijeku nije slučaj. Svima je dobro poznata ona narodna da "Vrana vrani oči ne vadi", pa ni ljekar ljekaru. 

Do tada pacijentima ne preostaje ništa drugo nego da se uzdaju u to da će svakom medicinaru na prvom mjestu biti Hipokratova zakletva i briga o pacijentima.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica