Gorivo po Fadilu

Gorivo po Fadilu
Darko Momić
22.06.2018 14:29

Nije nikakva mudrost reći da političari jedno misle, drugo govore, a treće rade. Nije novost ni kada danas govore jedno, a sutra nešto sasvim drugo i dijametralno suprotno. Nije više nikakvo iznenađenje ni kada promijene stranku i pređu u protivnički tabor.

Ali, sve to ne znači da im takvo ponašanje treba opraštati i da im treba davati podršku kada potpuno okrenu ćurak i počnu da govore i rade ono protiv čega su se do juče grlato i grčevito borili. Naprotiv, hipokriziju ili licemjerje treba ‘estoko kazniti, a SDA se prije nekoliko dana otvoreno nominovala za titulu najlicemjernije stranke.

- Povećanje akciza za 15 feninga i rast cijena nafte na svjetskom tržištu ne mogu biti opravdanje da cijena goriva na benzinskim pumpama u BiH za kratko vrijeme bude povećana za skoro pola marke. Indikativno je i da se svaki rast cijena nafte na svjetskom tržištu koristi za nesrazmjerno povećavanje cijena na benzinskim pumpama, dok se u situacijama kada cijena na svjetskom tržištu pada, sistematično odgađa pojeftinjenje - poručili su prije nekoliko dana iz stranke Bakira Izetbegovića.

Sve bi to bilo lijepo, ali samo da smo svi kratke pameti i da pamtimo kao zlatne ribice. Al' ne lezi vra‘e!

Federalni premijer i kadar SDA Fadil Novalić prije tačno tri godine je izjavio doslovno sljedeće: “Cijene nafte su trenutno niske u svijetu i padaće još više, pa je sada pravo vrijeme da se cijena nafte u BiH poveća za 10 odsto.”

I šta ćemo sad?! Da li u SDA smatraju da smo mi svi glupi i nepismeni?! Da smo svi zaboravili sve gluposti koje su izgovorili njeni funkcioneri i da se niko ne sjeća ove Novalićeve verbalne bravure?!

E, pa, nismo! I zato je licemjerje SDA još veće, iako bi se za njeno ponašanje mogli naći i mnogo pe‘orativniji epiteti nego što je licemjerje, poput, recimo, bezobrazluk. Ili još bolje - čisti bezobrazluk.

Zaista, kako drugačije nazvati ponašanje u kojem poslije citirane Novalićeve gluposti stranka saopšti da se “svaki rast cijena nafte na svjetskom tr‘ištu koristi za nesrazmjerno povećanje cijena na benzinskim pumpama, dok se u situacijama kada cijena goriva na svjetskom tržištu pada, sistematično odgađa pojeftinjenje”.

Na‘alost, jeftino dodvoravanje biračima u kakvo se ubraja pomenuto saopštenje SDA do sada je davalo rezultate, pa nema sumnje da će tako biti i 7. oktobra. Pogotovo zato što se na glasanje ili ide pješke ili neko dođe po vas. Automobilom u kojem je slu‘beno gorivo!

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica