Evropa jedini izbor za budućnost

Evropa jedini izbor za budućnost
Anđelino Alfano
10.07.2017 23:03

U vrijeme globalnih izazova koji zahtijevaju posvećenost svih ponovno ujedinjenje kontinenta je strateško ulaganje u mir, bezbjednost i demokratiju.

To je duh koji nas animira uoči samita koji sutra počinje u Trstu. Biće to prilika da se okupimo sa kolegama iz zemalja zapadnog Balkana kako bismo razgovarali o krucijalnim pitanjima za budućnost naših građana.

Slijedom zaključaka koje je Evropski savjet usvojio u martu ove godine i Deklaracije donesene povodom šezdesete godišnjice potpisivanja Rimskih ugovora, potvrdićemo da vrata Evrope ostaju otvorena za zemlje koje dijele njene vrijednosti i da ćemo učiniti sve što je u našoj moći da ispratimo evropske procese u zemljama zapadnog Balkana.

Tražićemo od naših balkanskih prijatelja da se snažno opredijele za konsolidaciju svojih demokratskih institucija, sprovođenje vladavine prava i razvoj modernih i konkurentnih privreda. Potrebno je prevazići unutrašnje podjele i optuživanja iz prošlosti i nepovratno izabrati Evropu. Samo kroz dijalog i snažnu posvećenost pomirenju, biće moguće gledati u budućnost s optimizmom. Nema više oklijevanja, sada je vrijeme da se napravi izbor.

Samit u Trstu je četvrti korak - nakon Berlina, Beča i Pariza - u procesu koji je započeo dalekovidnošću kancelarke Merkel, u davanju podstreka demokratskoj, ekonomskoj i društvenoj tranziciji zapadnog Balkana. Uvjereni smo da je moć transformacije ovog mehanizma još vrlo živa. Rezultati Samita će to potvrditi. Očekujemo da će biti:

• Odobren značajan paket novih infrastrukturnih projekata u energetskom i transportnom sektoru. To bi bilo praćeno otvaranjem, tokom ove godine, prvih gradilišta u okviru projekata koji su odobreni na prethodnim samitima, nudeći vidljiv dokaz finansijske obaveze koja će doseći ukupno pola milijarde evra;

• Produbljen proces regionalne ekonomske integracije u svjetlu oslobađanja potencijala tržišta koje se sastoji od 20 miliona ljudi;

• Potpisan sporazum koji će uspostaviti transportnu zajednicu, stvarajući tako jedan integrisani prostor, u smislu tehničkih standarda i propisa;

• Unaprijeđen razvoj privatnog sektora u cjelini i posebno malih i srednjih poduzeća;

• Ojačani kapaciteti za prevenciju i suzbijanje korupcije;

• Proširene, na simboličnu tridesetu godišnjicu Programa Erazmus, mogućnosti koje se nude novim generacijama, zahvaljujući takođe potpunoj funkcionalnosti Kancelarije za regionalnu saradnju mladih.

Nadalje, postavićemo temelje za snažniju saradnju u borbi protiv terorizma i radikalizacije i u suočavanju sa nekontrolisanim migracijskim tokovima kojima rukovode kriminalne grupe.

Ovo su značajni koraci koji svjedoče o našem opredjeljenju da pratimo zemlje zapadnog Balkana na putu ka osnovnom cilju, cilju evropskih integracija, ali pokazuju takođe i rastuću želju balkanskih zemalja da preuzmu svoju budućnost u svoje ruke. Trst namjerava dati signal konkretnog optimizma na putu ka zajedničkoj sudbini.

 

Anđelino Alfano, ministar inostranih poslova Italije

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica