Ekonomski slom malih opština

Ekonomski slom malih opština
Marijana Miljić
22.11.2016 22:41

Trend povećanja nezaposlenosti uzima sve više maha u malim lokalnim zajednicama, jer su od preduzeća u njima ostali samo oronuli zidovi i truli trag da su tu nekada postojale mašine od kojih su mnogi pošteno zarađivali.

Zbog toga je malom broju građana koji su na kraju primorani da ostanu u tim opštinama jedina šansa za zasnivanje radnog odnosa pružena u opštinskoj administraciji te u nekoliko prodavnica i kafića.

Najbolji primjer za to je slika u opštini Jezero, u kojoj je nezaposlenost dostigla najveću stopu i to rekordnih 80,57 odsto. Ništa bolje ne prolaze ni Rudo, Krupa na Uni, Oštra Luka, Berkovići te Kneževo i Nevesinje, gdje je stopa niža tek za po koji procenat.

Zbog te velike nezaposlenosti i nemogućnosti da pronađu pravi posao, u ovim lokalnim zajednicama sve više mladih pakuje kofere i odlazi u veće sredine ili izvan granice Srpske u potrazi za radnom knjižicom i boljim sutra.

Tama nad malim opštinama, po svemu sudeći, biće nastavljena i idućih godina, jer malo ko šta radi u pravcu povećanja privredne aktivnosti. Situacije je, nažalost, takva da domaći investitori ne ulažu ni marku u njih, a i stranci ih zaobilaze u širokom luku, jer su spremni da svoj kapital plasiraju u veće gradove i opštine, gdje će se on isplatiti i biti uvećan.

Zbog toga možemo očekivati da male sredine i dalje tonu te traže slamku spasa, dok će sa druge strane veće sredine moći da se hvale povećanjem broja radnika i razvojem privrede.

Jasno je da je krajnje vrijeme da nadležni u Srpskoj, ali i čelnici malih opština što prije preduzmu mjere za spas svojih lokalnih zajednica, ali i sela, koja su, nažalost, prepuštena na brigu mahom starim i iznemoglim.

To nam dovoljno govori kakva slika vlada u ruralnim područjima u RS, a za zadržavanje mladih u njima potrebni su podsticaji i pomoć.

Strategije za sve i svašta se donose i usvajaju, a za spas malih opština, da bi stale na noge i opstale na kartama, ne. Jasno je i da je taj dokument Srpskoj u ovom trenutku među najpotrebnijim.

Ta strategija ne smije da bude mrtvo slovo na papiru, kao većina drugih, već treba da da rezultate i spasi od totalnog sloma male opštine, koje su na izdisaju. U suprotnom, nestaće sa mape, a to nikome nije u interesu.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica