Diplome skupljaju prašinu

Diplome skupljaju prašinu
Milijana Latinović
13.11.2016 23:13

Da obrazovni sistem u Srpskoj ne prati potrebe tržišta rada i da se na fakultetima sve više školuje kadar za biro, govori podatak da su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS među hiljadama nezaposlenih i 83 magistra i sedam doktora nauka.

Poražavajuća je činjenica da diploma nije garancija za zaposlenje, a samim tim u vodu pada sve ono čemu su nas učili roditelji, bake i djedovi, da učimo da bismo postali "neko", da drugi ne odlučuju u ime nas i da imamo svoju koru hljeba.

Sve se to izgubilo negdje u kreiranju upisne politike, koja se godinama unazad nije promijenila, i koja je po ko zna koji put zakazala.

Na biroima je i dalje najviše finansijskih radnika, ekonomista, diplomiranih pravnika i profesora razredne nastave, a upisne kvote na ovim fakultetima se ne smanjuju.

Iako ponosni kada sa diplomom u ruci napuste fakultet, mnogi se već drugog dana uhvate za glavu, jer ni sami ne znaju na koja vrata da zakucaju.

Gdje i kome da se obrati diplomirani ekonomista ili pravnik, kada istu diplomu u ruci drži još hiljade njih i svi stoje pred vratima Zavoda za zapošljavanje.

Iako podatak da na posao čekaju i magistri i doktori nauka na neki način oslikava stvarno stanje na tržištu rada u našoj zemlji, većina onih koji će za nekoliko mjeseci birati svoj životni poziv vjerovatno neće uzeti u obzir te podatke. Baš kao i mnogi prije njih, buduće zanimanje će birati na osnovu svojih ili želja roditelja. 

Iz godine u godinu slušamo priče da će upisna politika biti kreirana na osnovu stvarnih potreba tržišta i da će se na fakultetima obrazovati kadar potreban preduzećima, a liste nezaposlenih na biroima rada su sve duže.

Krivicu za gomilanje pojedinih kadrova na fakultetima nosi cijelo društvo, od mladih koji prilikom upisa ne vode računa o tome da li će sutra sa tom diplomom imati posao, do zaposlenih u institucijama koji napokon moraju da zasuču rukave i ozbiljnije se pozabave kreiranjem upisne politike.

Tržište rada mora biti oslonac Ministarstvu prosvjete, kako bismo svi zajedno koračali ka budućnosti u kojoj nam diplome neće skupljati prašinu, nego biti korak ka sigurnom zaposlenju.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica