Brendovi na čekanju

Brendovi na čekanju
Milijana Latinović
26.02.2017 23:16

Dok svjetski poznati brendovi, kao i brendovi iz regiona dominiraju tržištem RS, izvan naših granica poznata su samo dva proizvoda iz Srpske - romanijski kajmak i hercegovački med. To su jedini brendirani proizvodi iz RS.

Oni malo bolje upoznati sa geografskim položajem RS i njenim potencijalima upitaće šta je sa čuvenom šljivovicom, rogatičkim krompirom ili sirom trapistom?

Odgovor je kratak i jasan - ništa. Iako su ovi proizvodi nesumnjivo kvalitetni i iako su osvojili srca brojnih turista koji posjećuju naše krajeve, u svijetu, pa ni u komšiluku se o njima gotovo ništa ne zna.

Jednostavno, majstori ovih delicija nisu zaštitili svoje proizvode, a put ka njihovom brendiranju, po svemu sudeći, još je na dugačkom štapu.

Zašto je to tako, treba da se upitamo svi zajedno, od proizvođača do onih koji propisuju uslove i kroje procedure. 

Poseban kvalitet, ugled ili neko drugo obilježje po kojem bi se prepoznavalo geografsko porijeklo proizvoda, samo su neke od prednosti koje sa sobom nosi brendiranje, a o čemu naši voćari, ratari i drugi majstori delicija, nažalost, uglavnom malo znaju.

Nedovoljno edukovani proizvođači ne znaju koje prednosti bi im donijelo brendiranje proizvoda po kojima su njihovi krajevi poznati, a ima i onih koji uopšte nisu upućeni u to da su njihovi proizvodi zaštićeni.

Htjeli ili ne, na pragu velike evropske porodice moraće dobro da se naoružaju znanjem i umijećem i zaštite ono što stvaraju sa svojih deset prstiju.

Zaštitom domaćeg bogatstva, posebno prehrambenih proizvoda na kojima nam nerijetko mogu pozavidjeti i daleko bogatije zemlje, treba mnogo više da se pozabave i oni koji kroje procedure za dobijanje etikete.

Procedure potrebne za brendiranje proizvoda treba da budu pojednostavljene, a sam proces približen vrijednim seljacima koji znaju da je njihov hljeb sa sedam kora ukusan i napravljen s ljubavlju, ali ne znaju da je jedinstven te da i oni zaslužuju dio svjetskog tržišnog kolača.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica