Bradonje na granici, nasilnici na ulici

Bradonje na granici, nasilnici na ulici
Željka Domazet
02.12.2017 12:47

BiH, kao i bilo koja druga zemlja, svakako mora da poštuje sva ljudska prava svakog pojedinca. Ipak, i to je pitanje, kao uostalom, i svako drugo, u ovoj zemlji dovedeno do besmisla.

Da je tako, pokazala je i odluka Ustavnog suda BiH da odredba pravilnika o nošenju uniforme u Graničnoj policiji BiH, kojom je predviđeno da policijskim službenicima kada su u uniformi brada mora biti obrijana, nije u skladu sa Ustavom BiH i Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava. Tačnije, sudije smatraju da je na taj način graničarima prekršeno pravo na privatni život i na slobodu vjere.

Daleko bilo da nekome treba zabraniti ova prava, ali u ovom slučaju svakako treba sagledati kompletnu sliku. Ako počnemo od onog najbezazlenijeg - da su vojska i policija uvijek i u svakoj zemlji bili pojam urednosti i ogledalo ozbiljnosti države, onda je zaista čudno šta to Ustavni sud ove zemlje hoće da napravi od ovih službenika. Tu je i činjenica da ovakav pravilnik nije donesen tek onako, već nakon brojnih žalbi, kao i činjenica da su nakon njegovog donošenja oni na koje su kolege upozoravale da su pripadnici i simpatizeri vehabijskog pokreta, kolektivno otišli na bolovanje.

Ako imamo sve to u vidu, nije teško pretpostaviti kakvu će sliku o BiH ponijeti svaki normalan čovjek koji dođe na njenu granicu ako ga tu sačekaju bradati i naoružani policajci, taman i da nisu pripadnici vehabijskog pokreta. Kakvu poruku svijetu time BiH šalje, suvišno je i govoriti.

Ako imamo u vidu i to da sutra bilo koje uniformisano lice može da se pozove na svoja prava i hoda kakav hoće, obrazloženje koje je dao Ustavni sud, uz sve razumijevanje ljudskih i svih drugih prava, ne pije vode.

Da je prilikom donošenja osjetljivih odluka važno sagledati cijelu situaciju Ustavni sud pokazao je i svojom odlukom da bude poništen pritvor čovjeku koji je brutalno pretukao i pokušao da ubije svoju sugrađanku. Odluka je donesena da bi se poštovala ljudska prava nasilnika, a to što je ugroženo pravo žrtve da se bez straha kreće ulicom, što su u strahu svi koji žive u njenoj blizini, izgleda manje je važno.

Ako će nas na granicama dočekivati i ispraćati policajci od kojih bi se svako uplašio, a ulicama slobodno šetati nasilnici da bi im se prava zaštitila, onda ova zemlja polako ali sigurno ide u anarhiju u kojoj će ljudska prava ići protiv čovjeka.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica