Zapis vrijednih trenutaka bogatog života Semjuela Beketa na srpskom jeziku

Milanka Mitrić
Zapis vrijednih trenutaka bogatog života Semjuela Beketa na srpskom jeziku

BEOGRAD – Sam Beket govorio je da je njegov život dosadan i nezanimljiv i da je najbolje ne promovisati ga, a da profesori o njegovom životu znaju više nego on sam.

Stavova o nepromovisanju manje-više dosledno se pridržavao do kraja, izbegavajući publicitet i uvek gladnu javnost koliko god je bilo moguće.

Navedeno je ovo u predgovoru prve biografije na srpskom jeziku o velikom književniku Semjuelu Beketu autora Borivoja Gerzića. Knjiga “Beket: čovek i delo” nedavno je objavljena u izdanju kuća “Zlatno runo” i “Milston”.

- Slika o Beketu kao čoveku ukomponovana je na osnovu njegovih postupaka tokom života, onako kako ih je video on sam (mada ih, kao i svoje tekstove, nije previše objašnjavao), pa onda njegovi rođaci i prijatelji (malobrojni), poznanici i saradnici (mnogobrojni), kao i žene s kojima se družio ili bio u vezi. Isto to pokušao sam da učinim i kada je reč o njegovim radovima – da o njima govori ili on sam, ili oni koji su to delo najbolje poznavali – naznačio je Gerzić u predgovoru i dodao da su četiri biografije, brojne studije i članci o Beketu bili izvori informacija.

Kako je autor naveo, djelo je nastajalo od kraja osamdesetih do danas, sa nekoliko prekida.

- Moj posao sastojao se u tome da izaberem ono najvažnije (kriterijum je podložan kritici), s posebnim zanimanjem za detalje, da razaberem šta je tu izmišljotina i konstrukcija, a šta istina - ukoliko je to uopšte moguće  i da sve, putem sažimanja, dovedem u vezu i  ponekad  protumačim, a da čitav jedan događajima i delom tako bogat život ne predstavim pojednostavljeno - objasnio je Gerzić.

Naglasio je da se podrazumijeva to da je sve izdvojeno u biografiji u stvari već negdje zapisano, ali da je bilo potrebno izdvojiti i razložiti ono najznačajnije, što je učinio stvorivši djelo od 340 stranica.

- Pokušao sam da iz Beketovog života i rada izaberem ono najvrednije, bar po mom sudu/osećaju pa u tom smislu ova biografija odražava i subjektivne stavove autora (ne bi bilo netačno ni da joj je naslov “Lični Beket”) - dodaje on.

Kako navodi, i nakon pomnog istraživanja Beketovog života te temeljnog istraživanja, došao je do zaključka da život jednog čovjeka, pogotovo nekoga kao što je Beket, i nakon svega, nije moguće objasniti i spoznati, a samim tim ni njegova djela.

- Njegovi radovi su višeslojni, umnoženih značenja, asocijativni, mistični, krcati aluzijama, parafrazama i prerađenicama ideja i misli drugih pisaca, umetnika i filozofa, rečju, vape za tumačenjima. Svaki njegov komad, svaki njegov tekst je višestruko (razbijeno) ogledalo. Lako će čitalac/kritičar tu pronaći svoj (izobličeni) odraz. Beketov (asketski) izgled u poznom dobu, a posebno njegov pogled (mešavina pogleda sveca i ludaka), zasebna su priča - naglasio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana