Запис вриједних тренутака богатог живота Семјуела Бекета на српском језику

Миланка Митрић
Запис вриједних тренутака богатог живота Семјуела Бекета на српском језику

БЕОГРАД – Сам Бекет говорио је да је његов живот досадан и незанимљив и да је најбоље не промовисати га, а да професори о његовом животу знају више него он сам.

Ставова о непромовисању мање-више доследно се придржавао до краја, избегавајући публицитет и увек гладну јавност колико год је било могуће.

Наведено је ово у предговору прве биографије на српском језику о великом књижевнику Семјуелу Бекету аутора Боривоја Герзића. Књига “Бекет: човек и дело” недавно је објављена у издању кућа “Златно руно” и “Милстон”.

- Слика о Бекету као човеку укомпонована је на основу његових поступака током живота, онако како их је видео он сам (мада их, као и своје текстове, није превише објашњавао), па онда његови рођаци и пријатељи (малобројни), познаници и сарадници (многобројни), као и жене с којима се дружио или био у вези. Исто то покушао сам да учиним и када је реч о његовим радовима – да о њима говори или он сам, или они који су то дело најбоље познавали – назначио је Герзић у предговору и додао да су четири биографије, бројне студије и чланци о Бекету били извори информација.

Како је аутор навео, дјело је настајало од краја осамдесетих до данас, са неколико прекида.

- Мој посао састојао се у томе да изаберем оно најважније (критеријум је подложан критици), с посебним занимањем за детаље, да разаберем шта је ту измишљотина и конструкција, а шта истина - уколико је то уопште могуће  и да све, путем сажимања, доведем у везу и  понекад  протумачим, а да читав један догађајима и делом тако богат живот не представим поједностављено - објаснио је Герзић.

Нагласио је да се подразумијева то да је све издвојено у биографији у ствари већ негдје записано, али да је било потребно издвојити и разложити оно најзначајније, што је учинио створивши дјело од 340 страница.

- Покушао сам да из Бекетовог живота и рада изаберем оно највредније, бар по мом суду/осећају па у том смислу ова биографија одражава и субјективне ставове аутора (не би било нетачно ни да јој је наслов “Лични Бекет”) - додаје он.

Како наводи, и након помног истраживања Бекетовог живота те темељног истраживања, дошао је до закључка да живот једног човјека, поготово некога као што је Бекет, и након свега, није могуће објаснити и спознати, а самим тим ни његова дјела.

- Његови радови су вишеслојни, умножених значења, асоцијативни, мистични, крцати алузијама, парафразама и прерађеницама идеја и мисли других писаца, уметника и филозофа, речју, вапе за тумачењима. Сваки његов комад, сваки његов текст је вишеструко (разбијено) огледало. Лако ће читалац/критичар ту пронаћи свој (изобличени) одраз. Бекетов (аскетски) изглед у позном добу, а посебно његов поглед (мешавина погледа свеца и лудака), засебна су прича - нагласио је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана