“Una” Mome Kapora četrdeset godina nakon objavljivanja dobija novo ruho: Potreba za slobodom ne prestaje

Milanka Mitrić/agencije
“Una” Mome Kapora četrdeset godina nakon objavljivanja dobija novo ruho: Potreba za slobodom ne prestaje

BEOGRAD - “Una” je ljubavni roman, ali je ljubavna priča u njemu najmanje važna. Mnogo je važnije sve ono što je prati. To je prije priča o suštinskoj ljudskoj potrebi za slobodom, koja se, u vrijeme kada je ova knjiga nastala, skupo plaćala, stoji ovo u predgovoru Ane Kapor, knjizi “Una” Mome Kapora.

Ova knjiga, objavljena prije četrdeset godina, uskoro će doživjeti još jedno izdanje, i to u beogradskoj izdavačkoj kući “Laguna”, koja je objavljivala brojna druga Kaporova djela. “Una” je jedna od najčitanijih knjiga Mome Kapora,

- Profesor Babić žrtvuje ugodan život uspešnog sredovečnog profesora ulazeći u vezu sa svojom mladom studentkinjom. Una je fascinirana profesorom, ali je to ne sprečava da ga špijunira i redovno obaveštava fakultet o svemu što on radi. Danas ovakav zaplet ne bi bio moguć jer je sada neuporedivo jednostavnije nekoga kontrolisati - sami pristajemo na to svakodnevno. Imamo pametne telefone koji beleže gde se krećemo, kompjutere u kojima ostaju podaci o našim pretragama, a kamere su na svakom ćošku tako da naš život uvek može da bude proveren. Ipak, ono što je ostalo isto je da i danas ima onih koji govore šta misle bez obzira na posledice i onih drugih koji misle da je bolje da ne govore, da bi sačuvali svoje pozicije. Ništa se, dakle, suštinski nije promenilo - piše Kaporova u predgovoru koji je nastao u Rimu početkom ove godine.

Ona dodaje da oni koji u ovom djelu budu vidjeli samo ljubavnu priču, pročitaće je u jednom dahu, a drugi će pronaći sličnosti s nekim etičkim pitanjima o svijetu i društvu u kojem živimo i s čijim licima se svakodnevno suočavamo.

- Možda baš zbog toga “Una” nastavlja svoj život i danas, pronalazeći novu publiku uprkos vremenu i okolnostima koje se menjaju. Čovek uzima onoliko slobode koliki mu je kapacitet pluća. Niko vam neće doći i kazati: “Hajde, sad budite malo slobodniji! Recite ovo ili ono, napišite nešto malo slobodnije...” To morate sami da rizikujete i platite na razne načine. Naravno, mogu vam brojati do deset, ali ako ste pravi, ako ste rođeni borac, ako ste žilavi, vi ćete ustati sa patosa i ponovo se vratiti

u ring. Slobode, dakle, uzimate onoliko koliko vam treba i plaćate onu cenu na koju ste spremni - zaključila je ona i navela da je namjera bila sestra i ona očeve knjige objavljuju hronološki, onako kako su izlazile, ali su s “Unom” to pravilo prekršeno, što je sloboda koju su sebi dozvolile.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana