“Уна” Моме Капора четрдесет година након објављивања добија ново рухо: Потреба за слободом не престаје

Миланка Митрић/агенције
“Уна” Моме Капора четрдесет година након објављивања добија ново рухо: Потреба за слободом не престаје

БЕОГРАД - “Уна” је љубавни роман, али је љубавна прича у њему најмање важна. Много је важније све оно што је прати. То је прије прича о суштинској људској потреби за слободом, која се, у вријеме када је ова књига настала, скупо плаћала, стоји ово у предговору Ане Капор, књизи “Уна” Моме Капора.

Ова књига, објављена прије четрдесет година, ускоро ће доживјети још једно издање, и то у београдској издавачкој кући “Лагуна”, која је објављивала бројна друга Капорова дјела. “Уна” је једна од најчитанијих књига Моме Капора,

- Професор Бабић жртвује угодан живот успешног средовечног професора улазећи у везу са својом младом студенткињом. Уна је фасцинирана професором, али је то не спречава да га шпијунира и редовно обавештава факултет о свему што он ради. Данас овакав заплет не би био могућ јер је сада неупоредиво једноставније некога контролисати - сами пристајемо на то свакодневно. Имамо паметне телефоне који бележе где се крећемо, компјутере у којима остају подаци о нашим претрагама, а камере су на сваком ћошку тако да наш живот увек може да буде проверен. Ипак, оно што је остало исто је да и данас има оних који говоре шта мисле без обзира на последице и оних других који мисле да је боље да не говоре, да би сачували своје позиције. Ништа се, дакле, суштински није променило - пише Капорова у предговору који је настао у Риму почетком ове године.

Она додаје да они који у овом дјелу буду видјели само љубавну причу, прочитаће је у једном даху, а други ће пронаћи сличности с неким етичким питањима о свијету и друштву у којем живимо и с чијим лицима се свакодневно суочавамо.

- Можда баш због тога “Уна” наставља свој живот и данас, проналазећи нову публику упркос времену и околностима које се мењају. Човек узима онолико слободе колики му је капацитет плућа. Нико вам неће доћи и казати: “Хајде, сад будите мало слободнији! Реците ово или оно, напишите нешто мало слободније...” То морате сами да ризикујете и платите на разне начине. Наравно, могу вам бројати до десет, али ако сте прави, ако сте рођени борац, ако сте жилави, ви ћете устати са патоса и поново се вратити

у ринг. Слободе, дакле, узимате онолико колико вам треба и плаћате ону цену на коју сте спремни - закључила је она и навела да је намјера била сестра и она очеве књиге објављују хронолошки, онако како су излазиле, али су с “Уном” то правило прекршено, што је слобода коју су себи дозволиле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана