Stefan Višekruna, pjesnik, o novoj zbirci pjesama “Opjesmozdan”: Da bi neko pisao dobre pjesme, mora da živi poeziju

Ilijana Božić
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA - Moje stvaralaštvo se svodi na postavljanje pitanja i davanje odgovora o slobodi i smislu postojanja čovjeka na zemlji. Zbirka “Opjesmozdan” s jedne strane osuđuje neukost, o tome svjedoči i moja kovanica “nedoumni”, jer Dostojevski je davno govorio da je ovo društvo okorjelo u nepokajanju, da ne zna reći pogriješio sam.

Kazao je to za “Glas Srpske” pjesnik Stefan Višekruna govoreći o novoj zbirci pjesama “Opjesmozdan” koja je objavljena u izdanju “Poetikuma”. Kako je ispričao, čovjek treba da traži smisao života i da razvija unutrašnju ličnost do beskonačnosti.

- To je zadatak umjetnosti i kulture. Trudim se da moje stvaralaštvo pruži odgovor na goruća pitanja čovjekove ličnosti, šta je smisao života, šta je sloboda, šta je ropstvo, šta je smisao čovjeka - objasnio je Višekruna.

Istakao je da je “Opjesmozdan” još jedna u nizu njegovih kovanica koja opisuje šta za njega znači pjesma i koliko je uopšte povezan sa pjesmom. Ilustraciju “Neuroni” koja krasi ovu knjigu uradio je liričar Srđan Stojanović iz Trebinja.

- Ilustracija nadopunjava zbirku. Opisuje beskraj i beskonačnost. Pokazuje da postoji početak, ali ne i kraj, kazuje da postoji bezvremenost koja ide ka vaskrsenju - ispričao je on.

Objasnio je da se te teme prožimaju kroz cijelu zbirku, jer pjesme imaju uporište u filosofiji, religiji, tradiciji, patriotizmu i ljubavi.

- Poezija je za mene život, jer da bi neko pisao kvalitetne pjesme mora da živi poeziju. Ona je za mene najdublji identitet ličnosti, pored pravoslavlja. Pišem da bih živio - rekao je Višekruna.

Kako je kazao čitavo njegovo stvaralaštvo govori o patnji i borbi čovjeka za slobodu na putu do vaskrsenja.

- To je centralna tema za koju se vežu sve moje pjesme. Vaskrsenje je njihovo glavno uporište. Ali to nije ni čudno, jer su moji uzori ljudi koji su bili prožeti vaskrsenjem kao što su Dostojevski, Njegoš, sveti vladika Nikolaj. Sve moje pjesme na tom izvoru nastaju - kazao je on.

U zbirci “Opjesmozdan” pored kovanica koje bude pažnju čitalaca, sabrane su pjesme koje je pisao u šest država, a neke od njih su Turska i Italija.

- Sve pjesme su prožete unutrašnjim osjećajem, ali se ove koje su nastajale u inostranstvu razlikuju od onih koje su nastajale ovdje. U pjesmama koje su napisane u Italiji osjeti se strast i neko drugačije raspoloženje - naveo je Višekruna.

Govoreći o kovanicama istakao je da ih stvara sa lakoćom te da je još u djetinjstvu izmišljao neke riječi.

- Pjesnik je čuvar jezika. Što kaže Hajdeger jezik je kuća bića. Čuvanje jezika mora da bude zadatak svakog stvaraoca, ali i da stvara svoj novi jezik. Trpimo uticaj stranih riječi, a ne smijemo to dopustiti pored ovakvog jezika koji imamo. Smiješno je da mi pored srpskog jezika koristimo engleske riječi - dodao je on.

Višekruna se osvrnuo i na našu književnu scenu rekavši da su izdvajanja za kulturu smiješna.

- Izdvajanja ispod jedan odsto su smiješna. Imamo dobrih stvaralaca, ali da bi se napravio kvalitetan festival i dovela dobra imena treba da imamo budžet za to. Mi to nemamo i uvijek je dovijanje za neke osnovne stvari. U prvi plan idu senzacije. Kad čovjek govori neke jake poruke degradiran je automatski, jer je sve preplavljeno šundom i kičem - zaključio je on i dodao da bi država trebalo da bar udvostruči sredstva za kulturu, pa bi se onda moglo o nečemu pričati.

“Imperativ”

Stefan Višekruna je bio učesnik petog regionalnog festivala književnosti “Imperativ” i kako je kazao to je jedna od svijetlih tačaka u gradu i državi.

- Sjajno je da se na taj način promoviše književnost i djelo mladih i drugih stvaralaca. Toga nam nikad malo, jer često smo preplavljeni nebulozama - rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana