Roman koji je uzburkao moderno društvo: “Ljubavnik ledi Četerli” stiže u novom izdanju

Priredila: Ilijana Božić
Roman koji je uzburkao moderno društvo: “Ljubavnik ledi Četerli” stiže u novom izdanju

BANjALUKA - Roman “Ljubavnik ledi Četerli” engleskog pisca Dejvida Herberta Lorensa, koji je nakon objavljivanja izazvao skandal i bio zabranjen u Velikoj Britaniji do šezdesetih godina prošlog vijeka, uskoro izlazi iz štampe u “Laguninom” izdanju.

Knjiga će biti objavljena na latinici, a na srpski jezik ju je preveo Svetozar Ignjačević.

Prvi put roman je objavljen 1928. godine u Firenci, ali je status svjetskog bestselera stekao tek početkom šezdesetih zahvaljujući odupiranju britanskog izdavača pred napadima javnog tužioca zbog bestidnog sadržaja knjige prema mišljenju tadašnje kritike. Roman je u cjelosti objavljen mjesec dana poslije sudskog procesa i već u prvom danu prodato je 200.000 primjeraka.

Skandal je nastao zbog eksplicitnih seksualnih opisa i zbog jezika.

- Lirski i senzualan, Lorensov roman govori o osećanjima žene saterane u zamku sterilnog braka. Kada se Konin suprug ser Kliford Četerli vrati iz rata paralizovan od pojasa naniže, platonska ljubav među njima joj nije dovoljna. Društvena konvencija toga doba prećutno je odobravala pravo, ali i “zadatak” ženama iz visokog društva da nađu ljubavnika koji će im, u ovakvom slučaju, podariti dete. Međutim, nežna ljubav koja će se razviti između ledi Četerli i lovočuvara sa imanja izazvala je burne reakcije kritičara i čitalaca - saopštili su iz “Lagune”.

Kako su kazali, iskren portret vanbračne afere i eksplicitne seksualne avanture njenih junaka obilježili su knjigu kao kontroverznu.

- Nove generacije čitalaca imaju priliku da otkriju šta je to uzburkalo moderno društvo i da shvate ovaj roman kao Lorensovu kritiku moderne zapadne civilizacije - naveli su iz “Lagune”.

Lorend Darel je govoreći o romanu “Ljubavnik ledi Četerli” kazao da nijedna osoba u ovom vijeku, koje se ovaj roman tiče, ne bi smjela da ga propusti.

Radnja je smještena u doba poslije Prvog svjetskog rata, a pisac opisuje i život u provinciji, kao i posebne likove koji žive u njoj. Jedna od zanimljivijih je Ivi Bolton, sluškinja koja se brine o Klifordu.

Ovo remek-djelo svjetske književnosti govori o životu i ljudskim sudbinama.

Zabrana

Ova knjiga potisnuta je zbog nemorala, a kopije koje su uvezene u Englesku zaplijenjene su i uništene. Lorens je pokušao da napiše verziju “očišćenu” od ranijeg eksplicitnog sadržaja. O tome je kazao: “Mogao bih isto tako pokušati isjeći svoj nos u određeni oblik koristeći se makazama... Knjiga krvari.”

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana